Influentul senator republican Lindsey Graham a prezentat marți un proiect de lege care ar urma să interzică avortul pe întreg teritoriul Statelor Unite după 15 săptămâni de sarcină, ceea ce a stârnit un protest imediat din partea taberei lui Joe Biden, scrie AFP.

Lindsey GrahamFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Dreptul la avort se află în centrul dezbaterilor politice de la decizia Curții Supreme din iunie anul trecut, care a lăsat fiecare stat liber să-și reglementeze legislația privind avortul dând practic startul la mai multe legi statale restrictive.

Senatorul american Lindsey Graham, un apropiat al lui Donald Trump, a lăudat marți proiectul său de lege ca oferind o soluție "consensuală" la această problemă.

Prin interzicerea avortului după 15 săptămâni, America "ar fi în concordanță la nivel federal cu restul lumii", a declarat senatorul din Carolina de Sud în cadrul unei conferințe de presă. El a folosit în mod repetat exemplul Franței, unde termenul limită pentru întreruperea voluntară a sarcinii este de 14 săptămâni.

"În general, este văzut ca un lucru bun să fii la fel de nesăbuit ca francezii", a spus senatorul râzând.

Cu toate acestea, proiectul de lege ar lăsa în vigoare toate interdicțiile privind avortul adoptate de o duzină de state conservatoare de la decizia Curții Supreme.

Mult mai moderat decât multe dintre propunerile republicane pe această temă, proiectul de lege le oferă conservatorilor ocazia de a-și îndulci mesajul către alegătorii americani, care sunt în mare parte în favoarea dreptului la avort, cu mai puțin de două luni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului.

Proiectul de lege a stârnit imediat agitație în tabăra democrată, care mizează pe acest subiect pentru a-și mobiliza baza electoratului pentru aceste alegeri, care sunt în mod tradițional periculoase pentru guvernul aflat la putere.

Textul "ar priva femeile de drepturile lor în toate cele 50 de state", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

"Nu faceți nicio greșeală: dacă republicanii vor avea ocazia, vor adopta legi și mai draconice decât acest proiect de lege", a adăugat președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.