Polonia intenționează să înghețe în 2023 prețurile la electricitate la nivelul actual pentru gospodăriile care consumă mai puțină energie, a declarat marți liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), în timp ce guvernul caută modalități de a-i proteja pe consumatori de creșterea prețurilor, scrie Reuters.

Jaroslaw KaczynskiFoto: Fotokon | Dreamstime.com

PiS a înregistrat o scădere a sprijinului public în condițiile în care costurile energiei au crescut vertiginos după invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a dus inflația poloneză la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, cu o creștere a prețurilor de 16,1% față de anul precedent în luna august.

"Am luat măsuri pentru a ne asigura că energia electrică pentru fiecare familie, pentru o gospodărie care consumă până la 2.000 kWh, este la un preț fix și, de fapt, la cel actual", a declarat Jaroslaw Kaczynski în timpul unei întâlniri cu alegătorii.

"Dacă cineva își reduce consumul față de anul precedent cu cel puțin 10% față de anul precedent, va primi o reducere suplimentară", a adăugat el.

Kaczynski a declarat că această măsură va duce la menținerea prețurilor stabile pentru aproximativ două treimi dintre gospodăriile poloneze, în timp ce alte măsuri vor fi prezentate în cursul acestei săptămâni de către premierul Mateusz Morawiecki.

Măsura se adaugă la o serie de măsuri luate de guvern, precum scutiri de taxe, subvenții pentru combustibil pentru gospodării și alte măsuri.

În august, Morawiecki a declarat că societățile energetice vor trebui să absoarbă o parte din costurile de sprijin prin majorări mai mici ale tarifelor la energie.

Liderul PiS a mai spus că guvernul poartă discuții cu băncile controlate de stat în vederea creșterii ratelor dobânzilor oferite clienților atât la depozitele vechi, cât și la cele noi, la 7-8%.