Confruntări de amploare au avut loc marți la granița dintre Armenia și Azerbaidjan, forțele de la Baku, susținute de tunuri și drone, încercând să „înainteze” pe teritoriul armean, susține Erevanul. Luptele au dus la moartea a cel puțin 49 de soldați armeni și la noi temeri privind un nou război în fosta Uniune Sovietică, scrie Reuters.

Imagine din vestul AzerbaijanuluiFoto: Rahnavard Mahdi / Sipa Press / Profimedia

Ministerul Apărării din Armenia a raportat „bombardarea intensivă” a pozițiilor armenilor din Sotk, Vardenis, Goris, Kapan, Jermuk, Artanish și Ishkhanasar, precum și a infrastructurii civile. Oficialii armeni spun că Azerbaidjanul folosește drone de luptă, artilerie și arme de foc de mare calibru.

Atacurile au început la scurt timp după miezul nopții pe 13 septembrie. Orașele și satele atacate sunt situate în provinciile Syunik, Gegharkunik și Vayots Dzor de-a lungul graniței de est a Armeniei cu Azerbaidjan.

Aceste noi lupte, care au izbucnit peste noapte, arată modul în care situația rămâne explozivă între cele două republici ex-sovietice rivale din Caucaz și amenință procesul de pace fragil sub medierea europeană.

Cele două țări se acuză reciproc pentru confruntare, la câteva zile după ce Armenia și-a acuzat vecinul că și-a ucis unul dintre soldați în timpul ciocnirilor la graniță.

Armenia și Azerbaidjanul au purtat două războaie - în anii 1990 și în 2020 - în regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă azeră populată de armeni. Șase săptămâni de lupte din toamna anului 2020 au provocat peste 6.500 de morți. În urma unui armistițiu, Armenia a cedat zone de teritoriu pe care le controlase de zeci de ani, iar Moscova a desfășurat aproximativ 2.000 de soldați ruși pentru menținerea păcii.

Cele mai importante informații despre conflictul de la granița dintre Azerbaidjan și Armenia

19:55Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat marți că 50 de militari au murit în timpul luptelor cu Armenia, relatează Reuters.

Amintim că Armenia a declarat marți că cel puțin 49 dintre soldații săi au fost uciși.

18:32 Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat marți că este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea încerca să „agite apele” în conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia pentru a distrage atenția de la Ucraina, potrivit The Guardian.

Blinken a cerut „încetarea imediată a oricăror ostilități militare”.

„Dacă Rusia încearcă într-un fel să agite apele, să creeze o diversiune pentru a distrage atenția de la Ucraina, este ceva ce ne îngrijorează”, a declarat Blinken pentru Reuters la un eveniment din Indiana. El a adăugat că Rusia și-ar putea folosi influența în regiune pentru a ajuta la „calmarea apelor”.

17:25 „Este dificil să supraestimezi rolul Federației Ruse, rolul personal al lui Putin. Președintele normal că face toate eforturile pentru a ajuta la dezescaladarea tensiunilor de la graniță”, le-a spus jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia este principala putere garantă din Caucaz și un aliat al Armeniei prin Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Moscova, care s-a întrunit marți pentru a discuta situația, în timp ce Turcia susține Azerbaidjanul din punct de vedere politic și militar.

13:49 Uniunea Europeană cere oprirea ostilităților între Armenia și Azerbaidjan.

  • "Este imperativ ca ostilităţile să înceteze şi să se revină la masa negocierilor. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a contactat liderii celor două ţări, iar eu voi purta discuţii astăzi cu miniştrii de externe din ţările respectiv.
  • Reprezentantul special al UE, Toivo Klaar, se va deplasa fără întârziere în cele două ţări pentru a susţine detensionarea necesară şi pentru a discuta despre viitoarele etape ale procesului de dialog la Bruxelles între liderii armean şi azer", a transmis şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

11:25Rusia a cerut marți Armeniei și Azerbaidjanului să înceteze ostilitățile și să respecte un acord de încetare a focului, Moscova exprimându-și „îngrijorarea extremă” cu privire la reluarea luptei dintre cele două țări, conform Reuters.

Ministerul de Externe al Rusiei susține că a negociat o încetare a focului la ora 09:00, ora Moscovei, în această dimineață și că se așteaptă ca ambele părți să respecte termenii acordului.

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a declarat marți, într-un discurs în fața Parlamentului, că intensitatea luptelor s-a redus, dar în unele zone acestea continuă. Presa azeră scrie că încetarea focului a fost întreruptă în 15 minute.

10:40 Cel puțin 49 de soldați armeni au fost uciși în confruntările transfrontaliere, a anunțat premierul armean Nikol Pachinian.

10:31 Ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a cerut armeniei să înceteze provocările” fașă de Azerbaidjan. „Armenia trebuie să înceteze provocările și să se concentreze asupra negocierilor de pace” cu Baku, a spus el într-un mesaj postat pe Twitter, citat de AFP.

Atacurile au început în timpul nopții

10:15 Rusia și Armenia s-au angajat să ia măsuri de „stabilizare a situației” de la frontiera azero-armeană, susține ministerul armean al apărării.

Azerbaidjanul a lansat în noaptea de luni spre marți atacuri asupra mai multor regiuni de la granița de est a Armeniei, scrie presa locală.

Ministerul Apărării al Armeniei a raportat „bombardarea intensivă” a pozițiilor armenilor din Sotk, Vardenis, Goris, Kapan, Jermuk, Artanish și Ishkhanasar, precum și a infrastructurii civile. Oficialii armeni spun că Azerbaidjanul folosește drone de luptă, artilerie și arme de foc de mare calibru.

Atacurile au început la scurt timp după miezul nopții pe 13 septembrie. Orașele și satele atacate sunt situate în provinciile Syunik, Gegharkunik și Vayots Dzor de-a lungul graniței de est a Armeniei cu Azerbaidjan.

Oficialii din Apărarea armeană raportează un număr neverificat de victime. Începând cu ora 4:00 a.m., Ministerul Apărării al Armeniei a declarat că luptele de-a lungul graniței continuă cu „intensitate neîncetată” și că armata azeră a întreprins „acțiuni de avansare pozițională”.

Avocatul poporului armean Kristine Grigoryan a declarat că infrastructura civilă, inclusiv casele rezidențiale, sunt vizate de forțele azere. Biroul apărătorului drepturilor omului a primit apeluri conform cărora Kapan, Goris, Jermuk, Vardenis și alte comunități au fost bombardate puternic de la miezul nopții, punând populația civilă în „mare pericol”.

Coordonatorul Consiliului de Securitate din Goris, Artur Hojabaghyan, a declarat reporterilor că zgomotele bombardamentelor se aud în Goris. El i-a îndemnat pe locuitori să se refugieze în adăposturi și să nu încerce să părăsească orașul.

Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a confirmat atacurile, declarând că acestea au fost ca răspuns la „provocări” și la „sabotajul pe scară largă” din partea armeană, pe care oficialii armeni le-au numit „minciuni”.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că membrii forțelor armate armene au plantat mine în districtele Kelbajar și Lachin, care au fost cedate Azerbaidjanului la sfârșitul Războiului de la Artsakh din 2020.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a prezidat o sesiune a Consiliului intern de Securitate imediat după începerea atacurilor. Consiliul a decis să se adreseze Organizației Tratatului de Securitate Colectivă și Consiliului de Securitate al ONU, „cu privire la agresiunea împotriva teritoriului suveran al Republicii Armenia”.

Înainte de această întâlnire, premierul Pashinyan a avut o conversație telefonică cu președintele rus Vladimir Putin pentru a oferi „detalii despre acțiunile provocatoare și agresive ale forțelor armate azere” împotriva teritoriului suveran armean.

Premierul armean a vorbit și cu președintele francez Emmanuel Macron și l-a informat despre „operațiunile militare provocatoare și agresive” împotriva Armeniei. Premierul „a subliniat importanța unei reacții adecvate a comunității internaționale”.

Pashinyan și Putin „au convenit să mențină contactul operațional”, potrivit declarației. Între timp, Macron „a considerat o escaladare suplimentară a tensiunii inacceptabilă”.

Organizația pentru drepturile omului din SUA, Freedom House, a spus că este „alarmată de rapoartele conform cărora forțele armate azere bombardează intens așezările din sudul armeanului Goris, Jermuk, Vardenis și Sotk”. „Solicităm o încetare imediată a focului și îndemnăm ambele părți să găsească o soluție pașnică”, a scris Freedom House pe Twitter.