Sicriul reginei Elisabeta a II-a, în faţa căruia sute de mii de persoane vor veni să se reculeagă până la înmormântarea acesteia, este fabricat din stejar englezesc, căptușit cu plumb şi era gata de acum 30 de ani, relatează luni publicaţia The Times, citată de AFP.

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a, din stejar si plumb, era pregatit de acum 30 de aniFoto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Publicul nu va putea să vadă chipul reginei, al cărei sicriu este închis şi acoperit de drapel şi însemnele regale.

Sicriul de stejar englezesc și plumb, moștenit în 1991 de compania de pompe funebre

Potrivit The Times, sicriul reginei este făcut din acelaşi material ca şi cel al soţului ei, prinţul Philip, decedat în aprilie 2021, scrie Agerpres.

Compania de pompe funebere din Londra, Leverton and Sons, responsabilă de funeralii, declarase în urmă cu patru ani cotidianului britanic că nu ştie când şi de cine au fost fabricate sicriile, pe care ea le-a moştenit în 1991 când a început să lucreze cu Palatul.

"Este făcut din stejar englezesc, ceea ce este foarte dificil de găsit şi foarte scump", a explicat atunci patronul societăţii, Andrew Leverton.

Căptușeala de plumb permite ermetizarea sicriului pentru că el va fi depus într-o criptă şi nu îngropat. Dar aceasta îl face extrem de greu pentru cei opt bărbaţi care îl vor purta.

Mânerele din alamă sunt concepute special pentru sicriele regale, la fel şi capacul, care trebuie să poată suporta însemnele monarhiei.

"Nu este ceva care să poată fi fabricat într-o singură zi", rezumase Leverton pentru Times.

După ce a fost expus la Edinburgh, sicriul va fi transportat la Londra marți seară. A doua zi, el va fi depus pe un catafalc la Palatul Westminster și supravegheat de paznici.

Steagul regal, emblema monarhiei care flutura în mod tradițional deasupra Buckingham, Sandrigham sau Windsor când regina era acolo, îi va acoperi sicriul.

Vor fi amplasate, de asemenea, două însemne regale, sceptrul și globul, un glob peste care este o cruce care simbolizează lumea creștină.