Poliția scoțiană a declarat luni că a făcut trei arestări la Edinburgh legate de încălcarea liniștii duminică și luni, când sicriul cu trupul Reginei Elisabeta a fost dus de la Palatul Haolyroodhouse la Catedrala St. Giles din Edinburgh, relatează Reuters.

Printul Andrew Foto: Paul ELLIS / AFP / Profimedia

Elizabeth a murit joi în casa ei de vacanță din Balmoral, la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani, cufundând națiunea în doliu.

Până acum, moartea ei a adunat sute de mii de oameni îndoliați pe străzi pentru a vedea dricul în timp ce călătorește prin țară, în mare parte atragând lacrimi, aplauze sau momente de reculegere.

Cu toate acestea, există și excepții.

O femeie de 22 de ani, care fusese fotografiată ținând o pancartă anti-monarhie, și un bărbat de 74 de ani, care au fost arestați separat duminică, au fost acuzați de încălcarea liniștii.

Luni, un tânăr de 22 de ani a fost arestat din cauză că i-a strigat ducelui Andrew că este „un bătrân bolnav” în timp ce sicriului reginei a fost dus de la Palatul Haolyroodhouse la Catedrala St. Giles din Edinburgh.

Acesta nu a fost încă pus sub acuzare, în schimb reamintim că în ianuarie ducelui de York i-au fost retrase majoritatea titlurilor militare onorifice și funcțiile din cauza implicării sale în cazul Jeffrey Epstein. El era acuzat de agresiuni sexuale asupra unei minore.

Ulterior, Prințul Andrew a ajuns la o înțelegere amiabilă cu Virginia Giuffre, americanca care îl acuza că a agresat-o sexual în 2001, evitând astfel un proces civil răsunător și penibil pentru familia regală britanică.

Reuters nu a putut verifica circumstanțele în jurul vreuneia dintre arestări.