Preşedintele Joe Biden a marcat duminică împlinirea a 21 de ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, luând parte la o ceremonie sumbră de depunere de coroane de flori la Pentagon, desfăşurată sub o ploaie constantă, şi aducând un omagiu „americanilor extraordinari” care şi-au dat viaţa într-una dintre cele mai întunecate zile ale naţiunii, relatează News.ro citând agenția The Associated Press.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ceremonia de duminică a avut loc la puţin mai mult de un an după ce Biden a pus capăt războiului lung şi costisitor din Afganistan pe care SUA şi aliaţii l-au lansat ca răspuns la atacurile teroriste.

Biden a precizat că, chiar şi după ce Statele Unite au părăsit Afganistanul, administraţia sa continuă să îi urmărească pe cei responsabili de atacurile de la 11 septembrie. Luna trecută, Biden a anunţat că SUA l-au ucis pe Ayman al-Zawahri, liderul Al-Qaida care a contribuit la pregătirea atacurilor de la 11 septembrie, în cadrul unei operaţiuni clandestine.

„Nu vom uita niciodată, nu vom renunţa niciodată”, a declarat Biden. „Angajamentul nostru de a preveni un alt atac asupra Statelor Unite este fără sfârşit”.

De asemenea, preşedintele şi-a amintit cuvintele de mângâiere pe care Regina Elisabeta a II-a, care a murit săptămâna aceasta, le-a trimis poporului american imediat după atacurile din 2001: „Durerea este preţul pe care îl plătim pentru iubire”. Biden a spus că aceste cuvinte rămân la fel de emoţionante ca şi acum 21 de ani, dar că şi greutatea pierderii rămâne grea.

„În această zi, preţul pare atât de mare”, a spus Biden.

„Nu este suficient să luăm apărarea democraţiei o dată pe an sau din când în când. Este ceva ce trebuie să facem în fiecare zi. Aşadar, aceasta este o zi nu doar de aducere aminte, ci este şi o zi de reînnoire şi hotărâre pentru fiecare american în devotamentul nostru faţă de această ţară, faţă de principiile pe care le întruchipează, faţă de democraţia noastră”, a arătat preşedintele SUA.

Prima doamnă Jill Biden s-a adresat mulţimii prezente la Memorialul Naţional al Zborului 93 din Shanksville, Pennsylvania, unde a amintit de îngrijorarea pe care a avut-o în legătură cu sora ei Bonny Jacobs, însoţitoare de zbor la United Airlines.

Ea a spus că atacurile au arătat că „cu curaj şi bunătate putem fi o lumină în acel întuneric”.

„Ne-a arătat că suntem cu toţii conectaţi unii cu alţii”, a spus Jill Biden, căreia i s-a alăturat sora ei, în Shanksville, pentru comemorarea de duminică.

„Aşa că, în timp ce ne aflăm pe acest pământ sacru şi plin de cicatrici, o înregistrare a durerii noastre colective şi un monument al amintirilor care trăiesc în fiecare zi, aceasta este moştenirea pe care o ducem mult mai departe: Speranţa care sfidează ura”.

Vicepreşedintele Kamala Harris şi soţul ei au participat la o ceremonie de comemorare la Memorialul Naţional 11 Septembrie din New York.