Taifunul „foarte puternic” Muifa se apropia duminică de mai multe insule din sudul Japoniei determinând autorităţile locale să îndemne rezidenţii să se pună la adăpost de „valurile şi vânturile violente” înainte ca furtuna să atingă uscatul, relatează Agerpres.

TaifunFoto: STR / AFP / Profimedia

Duminică după-amiază, taifunul se afla la 180 de kilometri sud de Ishigaki (o insulă din extremitatea sudică a arhipelagului, nu departe de Taiwan), provocând rafale de până la 216 kilometri pe oră şi deplasându-se în direcţia nord-vest, a indicat Agenţia meteorologică japoneză.

Potrivit agenţiei, „puternicul taifun Muifa urmează să se apropie luni la distanţă foarte mică (de regiunea Ishigaki). Valuri şi vânturi violente sunt aşteptate în regiune pe tot parcursul zilei de marţi”.

Întrucât viteza de deplasare a taifunului s-ar putea micşora, dar nu şi intensitatea sa, „regiunea ar putea suferi efectele pe o perioadă lungă”, a precizat agenţia.

Autorităţile din Okinawa - o prefectură alcătuită din peste 150 de insule din sudul Japoniei - a solicitat persoanelor vârstnice care locuiesc la Ishigaki şi pe alte insule din regiune să se pună la adăpost înainte de sosirea taifunului.

„Aş vrea să cer tuturor să fie vigilenţi în faţa vânturilor violente şi a precipitaţiilor puternice... şi să ia măsuri pentru a-şi proteja în primul rând viaţa”, a declarat duminică guvernatorul Okinawa, Denny Tamaki.

După ce a ajuns în Ishigaki, Muifa urmează să se deplaseze către nord şi către Shanghai, în China, potrivit prognozelor Agenţiei japoneze.