Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat duminică că Grecia a luat măsuri pentru a asigura o aprovizionare suficientă cu energie în timpul iernii în cazul în care fluxurile de gaz rusesc către țară vor fi întrerupte, transmite Reuters.

Centrală electrică din Arcadia, GreciaFoto: DreamsTime

„Suntem pregătiți pentru cel mai rău scenariu posibil, și anume oprirea de către Rusia a fluxurilor de gaze naturale", a spus Mitsotakis în cadrul unei conferințe de presă în orașul Salonic.

Mitsotakis a afirmat că Grecia rezervat suficiente nave încărcate cu gaze naturale lichefiate, că mai multe centrale electrice sunt pregătite să treacă de la gaz la petrol, iar capacitatea de alimentare cu cărbune a fost crescută.

Entitățile de stat rămân fără buget dacă risipesc energie

Entitățile de stat grecești vor risca să piardă finanțarea guvernamentală dacă nu reușesc să implementeze un plan de economisire a energiei, au anunțat miercuri miniștrii eleni.

În iunie, Atena a anunțat un plan prin care clădirile guvernamentale ar urma să reducă utilizarea aerului condiționat și a încălzirii, să instaleze ferestre și să închidă computerele după orele de lucru pentru a reduce consumul de energie cu 10% pe termen scurt.

Dar din cele 2.495 de entități de stat, doar aproximativ 221 au început până acum să pună în aplicare planul prin numirea unui angajat care să îl supravegheze, a declarat miercuri ministrul de interne Makis Voridis, în cadrul unei conferințe de presă.

Când, în aceste condiții asimetrice, le spunem tuturor să economisească energie, sectorul public ar trebui să fie liderul. Este important să facem acest lucru, deoarece este o chestiune de etică și este o chestiune de economie", a spus el.

Entitățile de stat care nu reușesc să implementeze planul vor risca să piardă finanțarea care le-ar ajuta să își acopere facturile la energie, care s-au ridicat la aproximativ 700 de milioane de euro anul trecut, a declarat ministrul adjunct de finanțe Thodoros Skylakakis la aceeași conferință.

Stimulente pentru cei care fac economie de electricitate

„Dacă economisim energie, economia greacă... va reduce o cheltuială care este de 12 sau 14 ori mai mare decât înainte, cu (prețul gazelor) la 240 de euro pe megawatt", a spus Skylakakis.

Voridis a spus că guvernul ar putea, de asemenea, să înghețe angajările pentru aceste entități.

Între timp, entitățile de stat care vor depăși ținta de 10% pentru reducerea consumului de energie vor fi eligibile pentru finanțare suplimentară.

Ministrul Energiei, Kostas Skrekas, a declarat, de asemenea, că Grecia va anunța în curând stimulente financiare pentru ca gospodăriile și, eventual, întreprinderile să își reducă consumul de energie electrică.

Un total de 212.000 de unități de stat au consumat anul trecut 5.340 de gigawați-oră de energie, aproximativ 10,8% din consumul total de energie al Greciei.