​Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a avertizat din nou sâmbătă că ţara sa „nu va permite un pogrom sau expulzarea poporului sârb” din Kosovo şi a acuzat autorităţile de la Priştina că încalcă normele juridice.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, pe aeroportul militar Batajnica, de lângă BelgradFoto: Darko Vojinovic / AP - The Associated Press / Profimedia

„Sălbăticia şi comportamentul banditesc al autorităţilor de la Pristina nu are limite. Nu există lucru, normă juridică, pe care să nu o fi încălcat”, a apreciat preşedintele sârb după o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională dedicată situaţiei din Kosovo, relatează EFE și Agerpres.

Serbia „nu va permite pogromul sau expulzarea poporului sârb”, a dat el asigurări.

Preşedintele sârb a afirmat că poliţia kosovară stabileşte în nordul Kosovo puncte de control „ilegale” şi a susţinut că reprezentanţii comunităţii internaţionale nu reacţionează la încălcările comise de autorităţile de la Priştina, „deşi recunosc că avem dreptate”.

O conversaţie „deloc uşoară” cu reprezentanții Germaniei și Franței

Vucic a mai declarat că a avut vineri seară o conversaţie „deloc uşoară” cu trimişii speciali ai cancelarului german Olaf Scholz şi ai preşedintelui francez Emmanuel Macron, pe tema situaţiei din Kosovo.

Ceea ce cer reprezentanţii occidentali de la Serbia, a spus Vucic, este ca, „deşi să nu se recunoască (independenţa) Kosovo în mod direct”, să se recunoască ceva ce ei consideră a fi „realitatea”.

Vucic a criticat totodată faptul că SUA vor trimite ajutor militar tuturor vecinilor Serbiei, dar nu şi Belgradului.

Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa de Serbia în 2008, însă Belgradul nu recunoaşte această suveranitate, deşi Kosovo este recunoscut în prezent de mai bine de o sută de ţări, inclusiv de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.

Citește și:

_____