Membrii cabinetului britanic vor avea prima întâlnire cu Regele Charles al III-lea sâmbătă, la doar câteva zile după ce premierul Liz Truss a format noul guvern, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Stindardul Regal înălțat deasupra Palatului BuckinghamFoto: Matthew Chattle / Shutterstock Editorial / Profimedia

Principalii miniştri vor lua parte la Consiliul de Ascensiune, care se va desfăşura la Palatul St James din Londra, unde Charles va fi proclamat oficial rege.

Ulterior, miniştrii se vor deplasa la Palatul Buckingham pentru o audienţă cu noul monarh.

Truss, care a fost invitată marţi să formeze guvernul de către defuncta Regină Elisabeta a II-a, a avut încă de vineri o audienţă cu noul suveran.

Premierul britanic a făcut o reverenţă după ce a fost invitată de un consilier de la palat să intre în încăperea în care se afla Regele Charles al III-lea. Cei doi vor avea întâlniri săptămânale, însă aceasta a fost prima, notează dpa.

Truss şi-a prezentat condoleanţele, regele i-a strâns mâna şi i-a mulţumit, spunându-i: "Sunteţi foarte amabilă că aţi venit. Ştiu cât sunteţi de ocupată. Dar a fost atât de emoţionantă această după-amiază, când am ajuns aici, toţi aceşti oameni veniţi să-şi prezinte condoleanţele".

"Majestatea Voastră, primiţi vă rog sincerele mele condoleanţe", a repetat Truss, la care Regele Charles al III-lea a răspuns: "Sunteţi foarte amabilă. A fost momentul de care mă temeam, după cum ştiu că şi alţi oameni s-au temut de aceasta".