Purcelușa Peppa este eroina celui mai iubit serial pentru preșcolarii din Marea Britanie, Statele Unite, Australia și America Latină. Nu e de mirare că decizia de a introduce primul cuplu de același sex a făcut valuri.

Părinți de același sex în faimosul serial pentru copii „Peppa Pig”Foto: C5 / Planet / Profimedia

Fostul premier Boris Johnson s-a numărat printre cei care au lăudat popularul serial, spunând anul trecut la conferința Confederației Industriei Britanice: „Cine ar fi crezut că un purcel care arată ca un uscător de păr... va fi exportat în 180 de țări și va avea parcuri tematice în America și China, ca în Regatul Unit? Cred că este un adevărat geniu – nu-i așa, Peppa Pig?”

Într-un episod difuzat marți în UK, unde este realizat programul care a debutat în 2004, personajului principal i-au fost prezentate cele două mame ale lui Penny Polar Bear. Penny i-a spus: „Locuiesc cu mămica și cealaltă mămică. O mămică este doctoriță și o mămică face spaghetti”. O scenă le reprezintă pe cele trei sorbind spaghetti. Doctor Polar Bear poartă stetoscop și acasă, iar Mummy Polar Bear are ochelari ca fiica ei Penny.

S-a întâmplat după doi ani de când un site din SUA a creat o petiție care cerea „o familie cu părinți de același sex în Peppa Pig”. A adunat aproape 24.000 de semnături.

Nu este primul serial pentru copii care abordează tematica LGBTQ. Alte exemple sunt Mr. Ratburn și soțul lui în „Arthur” și cupluri de lesbiene în „My Little Pony: Friendship is Magic” și „Doc McStuffins”. Tot din SUA sunt și „Adventure Time” și „Steven Universe”, dar adresate unui public cu vârste de peste 10 ani.

Dezbaterile s-au încins pe Twitter. „Lesbiene în Peppa Pig... nu pot fi serialele pentru copii doar pentru copii?”, a scris un bărbat, acuzând realizatorii de „bifare de căsuță” („box-ticking”).

Dar altul l-a contrazis, spunând: „Vrei să știi ceva? Copiii mei au văzut primul cuplu de părinți de același sex în Peppa Pig și nu s-a sfârșit lumea”.

Surse: BBC News, The Washington Post