În ultimul său discurs de Crăciun, regina Elisabeta l-a onorat pe regretatul său soț, prințul Philip, cu un discurs plin de căldură și sentimente.

Regina Elisabet, discurs pentru printul PhilipFoto: captura tv

„Crăciunul poate fi dificil pentru cei care au pierdut pe cineva iubit. Anul acesta, în mod deosebit, înțeleg de ce”, și-a început regina Elisabeta discursul de Crăciun din 25 decembrie 2021, filmat în Sala Albă de desen a Castelului Windsor și transmis de BBC.

”Viaţa constă, bineînţeles, atât în despărţiri definitive, cât şi în prime întâlniri”, iar oricât de mult ne este dor de el, mie şi familiei mele, ştiu că i-ar plăcea să ne bucurăm de Crăciun”, a spus regina.

Aceasta a apreciat "simțul său al datoriei, curiozitatea sa intelectuală și capacitatea de a face haz în orice situație”.

„Acea privire iscoditoare a fost la fel de strălucitoare la sfârșit ca atunci când l-am văzut prima dată.", a mai adăugat ea.

Alte discursuri memorabile ale reginei Elisabeta a II-a

1997 Omagiu adus prințesei Diana

După moartea prințesei Diana, regina Elisabeta a onorat viața de neuitat a nurorii sale prin remarci la Palatul Buckingham, chiar dacă cele două au avut o relație dificilă.

"La bine și la rău, ea nu și-a pierdut niciodată capacitatea de a zâmbi și de a râde, nici de a-i inspira pe ceilalți cu căldura și bunătatea ei", a spus regina Elisabeta.

"Am admirat-o și respectat-o pentru energia și angajamentul ei față de ceilalți și, mai ales, pentru devotamentul ei față de cei doi băieți ai ei.", a spus regina.

Despre COVID-19 în 2020

Într-o alocuțiune din aprilie 2020 transmisă în direct de la Castelul Windsor, Regina Elisabeta a recunoscut prețul pe care pandemia COVID-19 l-a avut asupra lumii și i-a încurajat pe alții să persevereze:

„Vă vorbesc într-o perioadă dificilă. Vreau să mulțumesc tuturor celor din sistemul de sănătate, celor care au roluri esențiale în societate, care își continuă munca de zi cu zi în afara casei pentru a ne ajuta pe toți. Tot ceea ce faceți e apreciat și fiecare oră a voastră de muncă ne aduce mai aproape de o întoarcere la timpuri normale.

Vă mulțumesc celor care stați acasă și îi protejați pe cei vulnerabili. Împreună ne luptăm cu această afecțiune și vreau să vă asigur că, dacă vom fi uniți și hotărâți, o vom depăși. Sper ca în anii care vin să fiți mândri de cum ați acționat.

Mândria noastră ne definește prezentul și viitorul, nu doar trecutul.”

Ea a încheiat emisiunea cu replica devenită iconică: "Ne vom întâlni din nou".

Aceasta a fost a cincea oară când Regina Elisabeta a ţinut un discurs special în cei 68 de ani de domnie. Celelalte patru au fost rostite în 1991, la începutul războiului din Irak, 1997, în ajunul ceremoniei funerare pentru prinţesa Diana, 2002, în legătură cu decesul Reginei-Mamă, şi 2012, pentru a marca Jubileul de Diamant.

Discurs impresionant în onoarea Prințului Charles, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani

„Este un privilegiu pentru orice mamă să poată ține un toast în onoarea fiului său la împlinirea vârstei de 70 de ani. Înseamnă că ai trăit îndeajuns de mult încât să-ți vezi copilul crescând. Este ca și cum – voi folosi o analogie pe care sunt sigură că o va aprecia – ai planta un copac și l-ai vedea cum crește”, și-a început Regina discursul, continuând cu o glumă.

„Mama mea m-a văzut împlinind 70 de ani, bineînțeles. Și a fost auzită spunând că 70 este exact vârsta la care numărul de lumânări de pe tort în sfârșit depășește respirația pe care o ai pentru a sufla în ele. De-a lungul celor 70 de ani ai săi, Philip și cu mine l-am văzut pe Charles devenind un campion al conservării și al artelor, un lider minunat al muncii caritabile – un moștenitor al tronului dedicat și respectat, care ar putea fi comparat cu oricine din istorie – și un tată extraordinar”, a spus ea, potrivit Elle.ro.

1940 Emisiunea BBC Children's Hour

La doar 13 ani, prințesa Elisabeta a ținut primul său discurs public la radio. Un mesaj de ridicare a moralului adresat tinerilor afectați de cel de-al Doilea Război Mondial.

"Și când va veni pacea, nu uitați că va fi pentru noi, copiii de astăzi, să facem din lumea de mâine un loc mai bun și mai fericit", a spus ea.

  • Vezi mai multe discursuri aici