​​Sute de documente confidenţiale trimise de NATO în Portugalia au fost scoase la vânzare pe dark web în urma unui atac cibernetic care a vizat Statul Major al Forţelor armate portugheze şi serviciile militare de informaţii ale ţării, a relatat joi ziarul Diario de Noticias, citat de Agerpres.

NATO Foto: Eduardo Parra / Zuma Press / Profimedia

„Este vorba de un atac cibernetic prelungit în timp şi nedetectabil, efectuat de roboţi web programaţi să detecteze acest tip de documente”, a declarat una dintre sursele anonime citate de cotidianul online.

Incidentul, potrivit Diario de Noticias, a fost detectat de serviciile de informaţii americane şi apoi semnalat autorităţilor portugheze în august, prin intermediul Ambasadei SUA la Lisabona.

Ancheta efectuată de agenţii portugheze de securitate cibernetică ar fi identificat ca ţinte ale atacului cibernetic Statul Major General, informaţiile militare şi un departament al Ministerului Apărării, precizează publicaţia menţionată.

Reacția guvernului portughez privind sustragerea documentelor NATO

„Guvernul este în măsură să asigure că Ministerul Apărării Naţionale şi Forţele armate lucrează zilnic pentru ca credibilitatea Portugaliei, în calitate de membru fondator al Alianţei Nord-Atlantice, să rămână intactă”, a reacţionat în scris cabinetul premierului Antonio Costa la o solicitare din partea AFP.

„De fiecare dată când există o suspiciune de intruziune, situaţia este analizată în detaliu” şi se iau măsuri pentru „creşterea gradului de sensibilizare cu privire la securitatea cibernetică”, adaugă guvernul, fără însă să confirme sau să infirme sustragerea de documente secrete.

Potrivit Diario de Noticias, documentele în cauză ar fi fost transmise între diferite servicii portugheze prin linii de comunicare nesecurizate.

Te-ar putea interesa și: