Protestele de strada ale calugarilor budisti in capitala tibetana, Lhasa, au degenerat in violente, sustine media chineza, care afirma ca numeroase magazine din oras au fost incendiate, informeaza BBC.

Calugarii protesteaza impotriva autoritatilor de la Beijing, in cele mai ample manifestatii anti-chineze din ultimii 20 de ani.

Martori au declarat pentru BBC ca fortele de ordine s-au confruntat cu calugarii din manastiri care incercau sa se alature grupurilor de demonstranti aflati pe strazile capitalei.

Trei manastiri din oras au fost izolate de catre politie.

Reprezentanti ai ambasadei SUA in China au declarat ca cetateni americani sustin ca au auzit focuri de arma si au fost martorii violentelor din Lhasa. Casa Alba a indemnat China sa manifeste "retinere" in ceea ce privesc protestele si sa dialogheze cu Dalai Lama. UE a facut si ea un apel la calm din partea autoritatilor chineze.

Protestele au inceput in urma cu cateva zile, dupa ce fortele de ordine au arestat cativa calugari ce participasera la un mars de aniversare a 49 de ani de la revolta tibetana impotriva conducerii chineze. Mii de calugari au iesit in strada cerand eliberarea lor, iar agentiile de presa au informat ca politia a folosit gaze pentru a-i dispersa pe manifestanti.

China reclama suveranitate asupra Tibetului, insa multi tibetani raman loiali liderului lor spiritual, Dalai Lama, care a parasit tara in 1959 si traieste in India. BBC precizeaza ca protestele impotriva Chinei se intensifica in orasele tibetane, in ciuda asigurarilor date de Beijing ca situatia este sub control.