O problemă tehnică a împiedicat miercuri plecarea combustibilului nuclear MOX de la Cherbourg, în nord-vestul Franței, către Japonia, potrivit grupului nuclear francez Orano, citat de AFP.

UE - JaponiaFoto: ec.europa.eu

Defecțiunea unei macarale "nu poate fi remediată pe termen scurt, astfel că Orano NPS, în legătură cu autoritățile, organizează întoarcerea" la uzina sa din La Hague a unuia dintre cele două pachete de combustibil MOX trimise la Cherbourg, a precizat grupul într-un comunicat.

Centrala Orano este situată la 20 de kilometri de Cherbourg, dar, potrivit Greenpeace, convoiul MOX urmează un traseu mai lung de 40 de kilometri.

Două pachete cu combustibilul extrem de radioactiv, care conține plutoniu, au sosit la Cherbourg în cursul nopții cu două camioane înconjurate de numeroase vehicule de poliție, a constatat un fotograf al AFP.

Primul pachet a fost încărcat pe nava specializată Pacific Egret, care urma să transporte MOX-ul în Japonia.

Nava s-a mutat acum într-o zonă de așteptare în largul mării cu pachetul MOX încărcat la bord, a declarat Orano. "Forțe înarmate ale poliției britanice" se află încă la bordul navei, care aparține companiei britanice PNTL (Pacific Nuclear Transport Limited), a adăugat Orano.

Orano a dat asigurări că echipele sale au fost mobilizate pentru a organiza transportul MOX în Japonia "cât mai curând posibil", fără a oferi mai multe detalii.

Acesta este cel de-al optulea transport de MOX de la Cherbourg către Japonia.

Dar "călătoria dus-întors" a MOX de la La Hague la Cherbourg este o premieră, potrivit Greenpeace.