Regizorul austriac Ulrich Seidl respinge acuzațiile legate de exploatarea copiilor români în timpul filmărilor de acum câțiva ani din țara noastră pentru filmul Sparta reclamate anonim de actori și părinți pentru Der Spiegel, relatează publicația Süddeutsche Zeitung.

Regizorul austriac Ulrich SeidlFoto: KILPIN / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

"Am cel mai mare respect pentru toți actorii și actrițele și nu aș lua niciodată decizii care să le pună în vreun fel în pericol bunăstarea fizică și mentală", a declarat cineastul în vârstă de 69 de ani, citat de agenția austriacă de presă APA.

"Nu am depășit niciodată limitele a ceea ce este etic și moral atunci când filmăm", a mai spus Ulrich Seidl.

Potrivit unei investigaţii realizate de săptămânalul Der Spiegel, regizorul austriac le-a ascuns în mod deliberat actorilor neprofesioniști minori cu vârste între 9 şi 16 ani şi părinţilor acestora faptul că pelicula abordează de asemenea tema pedofiliei, notează Agerpres.

Regizorul austriac Ulrich Seidl , în vârstă de 69 de ani, cunoscut pentru filmele "Zile de câine" (2001), "Import Export" (2007) și "Paradis: Love" (2012), a câștigat numeroase premii și a fost apreciat de critici, nu în ultimul rând pentru faptul că filmele sale sunt extraordinar de realiste și abordează teme tabu, notează publicația Süddeutsche Zeitung.

”Sparta” este cel mai recent film al său și abordează pedofilia. Cu puțin timp înainte de premiera peliculei, au apărut acuzații potrivit cărora copiii au fost expuși la violență și nuditate pe platourile de filmare.

De ce este acuzat regizorul austriac Ulrich Seidl

Se pare că în procesul de turnare a peliculei aceştia au fost confruntaţi cu alcoolism, violenţă şi nuditate, fără o pregătire suficientă şi fără supravegherea cuvenită, indică publicaţia citată.

Mai mult, remarcă Der Spiegel, regizorul a încălcat normele şi instrucţiunile în vigoare pentru lucrul cu minori în cinematografie.

Ulrich Seidl neagă acuzaţiile şi susţine că părinţii şi minorii au fost informaţi despre conţinutul peliculei şi li s-a spus că în film este vorba despre un adult ''care se simte atras de copii'' şi ''îşi asumă un fel de rol de părinte''.

Filmul Sparta va avea premiera pe 9 septembrie

Drama despre un bărbat cu tendinţe pedofile care le predă unor minori arte marţiale a fost turnată în anii 2018-2019 în nord-vestul României.

”Sparta” va avea premieră pe 9 septembrie la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto şi candidează pentru Coaja de Aur la Festivalul de Film de la San Sebastián, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.