Amânarea acordată de Germania pentru două dintre centralele sale nucleare ar fi trebuit să pună capăt unei dezbateri spinoase, dar nu a făcut decât să o reaprindă, între cei care consideră decizia prea timidă și adversarii istorici ai energiei nucleare, potrivit AFP.

Centrală nucleară din GermaniaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

După luni de discuții furtunoase într-o țară tradițional nefavorabilă energiei nucleare, Robert Habeck a făcut o alegere dificilă pentru partidul său ecologist: două dintre ultimele trei centrale din țară, Isar 2 (lângă München) și Neckarwestheim 2 (Baden-Württemberg, sud-vestul Germaniei), ar putea fi reactivate dacă este necesar în această iarnă, amânând astfel închiderea definitivă a parcului.

În schimb, nu va fi cumpărat combustibil suplimentar, iar până la jumătatea lunii aprilie 2023, rezerva formată de aceste două reactoare va fi "terminată", a insistat vicecancelarul.

Pragmatismul unui ministru care sacrifică un tabu verde sau un compromis prost făcut?

Aceasta este "cea mai proastă decizie dintre toate", exclamă cotidianul economic Handelsblatt, în timp ce săptămânalul Die Zeit deplânge o alegere "lipsită de curaj și de claritate", pe care o rezumă astfel: "Un pic de energie nucleară, dacă este necesar, dar deloc".

Perioada de activare

Pentru Handelsblatt, această prelungire de câteva luni nu este la înălțimea provocărilor momentului: "mobilizarea tuturor capacităților de producție de care dispunem - pentru securitatea aprovizionării și pentru a modera prețurile depinde de fiecare kilowatt/oră.

Veronika Grimm, unul dintre cei mai respectați economiști din țară, consideră, de asemenea, că în contextul creșterii prețurilor, "trebuie făcut totul".

"Cele trei centrale nucleare încă în funcțiune ar trebui să fie prelungite cu cinci ani", a declarat ea într-un interviu acordat ziarelor grupului media Funke, adăugând că este necesar să se verifice dacă centralele recent dezafectate nu pot fi reactivate.

Experții sunt sceptici cu privire la soluția "de rezervă", care este activată doar în timpul vârfurilor de cerere: "Pornirea la rece este un proces care durează câteva zile", a declarat Joachim Bühler, directorul general al asociației de control al calității TÜV, pentru tabloidul Bild.

"Centralele nucleare nu sunt potrivite pentru rezerva de rețea, deoarece nu pot fi pornite și oprite cu ușurință", este de acord Claudia Kemfert, economist în domeniul energiei la Institutul German de Cercetare Economică (DIW Berlin).

Robert Habeck a enumerat condițiile care ar putea duce la activarea centralelor electrice de rezervă: o iarnă deosebit de friguroasă, niveluri scăzute ale apei care împiedică aprovizionarea cu cărbune, disponibilitatea scăzută a centralelor nucleare franceze și blocaje în sudul Germaniei, care este un consumator important de energie electrică, dar un producător slab.

Cu toate acestea, el a spus că un scenariu extrem este "foarte puțin probabil".

Alegând calea de mijloc, ministrul economiei și numărul doi în guvern își asumă un risc politic care ar putea irita baza partidului său verde și ar putea zdruncina coaliția formată cu social-democrații lui Olaf Scholz și liberalii din FDP.