Liz Truss, care a câştigat şefia Partidului Conservator, urmează să fie numită, astăzi, în funcţia de premier al Marii Britanii de către Regina Elisabeta. Truss, în vârstă de 47 de ani, devine al patrulea prim-ministru britanic de la referendumul pentru Brexit din 2016 și a treia femeie în această funcție din istoria Regatului Unit, după Margaret Thatcher și Theresa May. În această dimineață, predecesorul său, Boris Johnson, și-a susținut discursul de rămas bun.

Pe Liz Truss o așteaptă vremuri grele în funcția de premier al Regatului UnitFoto: DreamsTime

Cele mai importante informații privind schimbare de premier din Regatul Unit, LIVETEXT:

21:05Dominic Raab nu va mai fi ministru al Justiţiei şi vicepremier. Nici Grant Shapps nu va mai continua ca ministru al Transporturilor

20:15Liz Truss a ajuns, marţi seară, la reşedinţa premierilor din Downing Street, unde a ţinut un scurt discurs în care a spus că este încrezătoare că Marea Britanie va străluci din nou.

  • „Am un plan îndrăzneţ de a creşte economia prin reduceri de taxe şi prin reforme. Voi reduce taxele pentru a recompensa munca grea şi pentru a stimula creşterea şi investiţiile conduse de afaceri.
  • Voi impulsiona reforma în misiunea mea de a face Regatul Unit să funcţioneze, să construiască şi să crească. Vom face toate eforturile pentru a ne asigura că oamenii nu se confruntă cu facturi la energie inaccesibile. Şi ne vom asigura, de asemenea, că vom construi spitale, şcoli şi drumuri.
  • În al doilea rând, mă voi ocupa de criza energetică cauzată de războiul lui Putin. Voi lua măsuri în această săptămână pentru a face faţă facturilor la energie şi pentru a ne asigura viitoarea aprovizionare cu energie.
  • În al treilea rând, mă voi asigura că oamenii pot obţine programări la medic şi serviciile NHS de care au nevoie. Vom pune serviciul nostru de sănătate pe o bază fermă”, a promis noul premier britanic.

18:26Liz Truss, care a preluat marţi portofoliul de premier al Marii Britanii, intenţionează să îngheţe facturile la energie timp de 18 luni şi va permite ca firmele care furnizează gaze şi electricitate să poată obţine împrumuturi de la Guvern pentru subvenţionarea acestor facturi, relatează BBC și EFE, preluate de Agerpres.

14:57 Liz Truss a devenit noul prim-ministru al Marii Britanii, după ce s-a întâlnit cu regina la Castelul Balmoral, potrivit BBC.

14:31Liz Truss Truss a ajuns la Balmoral, pentru întâlnirea cu Regina Elisabeta, care urmează să o numească oficial în funcția de prim-ministru. Liz Truss a mers împreună cu soțul ei, Hugh O'Leary.

14:25Liz Truss nu a ajuns încă la Balmoral și, din punct de vedere tehnic, Marea Britanie nu are prim-ministru, ceea ce înseamnă că regina este cea care exercită aceste atribuții, scrie The Guardian.

14:22 Palatul Buckingham a confirmat că Boris Johnson a demisionat, scrie The Guardian.

14:11 Boris Johnson a plecat de la întâlnirea pe care a avut-o cu Regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral, ceea ce înseamnă că și-a pierdut oficial funcția și nu mai este premierul Regatului Unit.

13:54 Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a criticat-o marți pe Liz Truss, susținând că nu este dispusă să facă compromisuri și a ironizat-o pentru că a spus că nu știe dacă președintele francez este prieten sau dușman.

Lavrov a spus că Truss a încercat să „apere interesele Marii Britanii fără să țină cont în niciun fel de pozițiile celorlalți și fără nicio încercare de compromis".

„Pentru Liz Truss ... ar trebui să fie mai mult o prioritate să se ocupe de cei mai apropiați vecini ai săi, inclusiv să decidă în cele din urmă dacă președintele Macron este prietenul sau inamicul ei. Această întrebare este încă fără răspuns", a declarat Lavrov.

11:36 Liz Truss plănuiește un pachet de sprijin de 40 de miliarde de lire sterline pentru companii, cu scopul de a le ajuta să facă față creșterii costurilor cu energia, potrivit Bloomberg News.

Planul presupune reducerea facturilor de energie ale firmelor prin stabilirea prețului en gros al gazelor și electricității, iar guvernul ar urma să acopere diferența.

11:12 Kremlinul nu se așteaptă la o îmbunătățire a relațiilor dintre Moscova și Londra după alegerea lui Liz Truss în funcția de prim-ministru al Regatului Unit, transmite TASS.

„Judecând după declarațiile despre țara noastră pe care doamna Truss le-a făcut în calitate de ministru de externe și de candidat la postul (de prim-ministru), este destul de corect să sugerăm că nu ne putem aștepta la nicio îmbunătățire", a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

09:59 Johnson, numit premier în iulie 2019, nu a ratat ocazia de a-și exprima iar nemulțumire privind faptul că a fost forțat să plece din Downing Street, spunând că regulile s-au schimbat în timpul jocului.

„S-a terminat, prieteni", a declarat el, adăugând că va ajunge la Balmoral (pentru a-și prezenta demisia în fața Reginei) în câteva ore.

Johnson a acuzat că s-a trezit „în ceea ce s-a dovedit a fi o cursă de ștafetă - au schimbat regulile la jumătatea drumului".

De asemenea, el şi-a lăudat propriul bilanţ şi s-a comparat „cu o rachetă care şi-a încheiat misiunea" şi reintră în atmosferă. „Îi voi oferi acestui guvern sprijinul meu cel mai fervent", a dat el asigurări.

09:52 Boris Johnson a declarat în timp ce părăsea Downing Street, unde s-au adunat câteva sute de oameni, pentru a-și prezenta demisia din funcția de premier că Marea Britanie va ieși mai puternică din recesiunea economică,

„Este o perioadă dificilă pentru economie. Este o perioadă dificilă pentru familiile din întreaga țară. Putem și vom trece prin ea, vom ieși mai puternici după de ea", a spus el.

Încă premier, Boris Johnson urmează să își susţină marți dimineață discursul de rămas bun în faţa reşedinţei din Downing Street, după care îi va prezenta reginei demisia sa.

Truss, ministru de Externe în exerciţiu, va merge alături de actualul premier Boris Johnson la reşedinţa din Balmoral (Scoţia) a Reginei Elisabeta, unde va primi nominalizarea.

De regulă, aceste numiri se fac la Palatul Buckingham, dar acum evenimentul va avea loc în Scoţia, din cauza problemelor de sănătate ale reginei, în vârstă de 96 de ani.

Al 15-lea premier din era Elisabetei a II-a

Liz Truss este al 15-lea premier numit de regină în cei 70 de ani de domnie ai suveranei. Ea va fi a treia femeie premier din Marea Britanie după Margaret Thatcher (1979-1990) şi Teresa May (2016-2019).

Truss, în vârstă de 47 de ani, care i-a rămas fidelă lui Boris Johnson până la final, când demisiile în cadrul executivului s-au numărat cu zecile la începutul lunii iulie, va deveni al patrulea prim-ministru britanic de la referendumul pentru Brexit din 2016.

Noua locatară de pe Downing Street își preia mandatul într-un context economic și social exploziv, cu o inflație care depășește 10% și care se așteaptă să crească considerabil mai mult, precum și cu o creștere exorbitantă a facturilor la energie care sufocă cetățenii, întreprinderile și serviciile publice.

Liz Truss a cucerit alegătorii promițând reduceri masive de taxe și adoptând un ton foarte dur împotriva sindicatelor. Duminică, Truss a dat asigurări că, odată aleasă, va acționa „din prima săptămână" pentru a-i ajuta pe britanici cu facturile la energie, dar a refuzat să precizeze natura concretă a măsurilor pe care intenționează să le ia.

Potrivit mai multor pubicații britanice, ea ia în considerare o înghețare a prețurilor la energie. Ea a subliniat, de asemenea, că va prezenta „în decurs de o lună" un proiect de reformă fiscală pentru a face față crizei.

În două ziare populare, The Sun și Daily Mail, Truss a promis că va „face totul" pentru a se asigura că britanicii au „posibilitatea de a ajunge cât mai departe cu talentul și munca lor".

Deși ea a cucerit baza electorală a partidului de guvernământ din Marea Britanie, 52% dintre britanici cred că va fi un prim-ministru prost sau foarte prost, potrivit unui sondaj recent YouGov.

Nu este sigur că promisiunile ei vagi vor fi suficiente pentru a calma nemulțumirea socială care zguduie țara ca niciodată de la anii Thatcher (1979-1990), în condițiile în care mai sunt doi ani până la alegerile generale din 2024.

CITEȘTE ȘI Ursula von der Leyen îi cere noului premier britanic Liz Truss să „respecte” acordul privind Brexitul