Diferite inițiative de stânga și de dreapta își scot adepții în stradă, la Leipzig, pentru a-și manifesta furia față de creșterea prețurilor la energie. Erau așteptați câteva mii de participanți, scrie Der Tagesspiegel.

Gazprom GermaniaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Mai mult de șapte mitinguri și demonstrații în centrul orașului Leipzig, luni seara. Chiar și pentru poliția din Leipzig, care este obișnuită să se ocupe de situații de amploare, acest lucru nu se întâmplă în fiecare zi.

Autoritățile declară că sunt pregătite pentru o "posibilă situație dinamică". Din cauza diferiților actori și organizatori din spatele protestelor, se aștepta o situație confuză, în special în centrul Augustusplatz.

Aici, partidul "Die Linke" a vrut să înceapă așa-numita "toamnă fierbinte" cu un miting de amploare sub deviza "Prețuri mai mici - energia și alimentele trebuie să fie accesibile", în jurul orei 19:00. De câteva săptămâni, partidul își mobilizează electoratul la nivel național și speră la proteste sociale la nivel național împotriva creșterii costurilor la electricitate, gaz și alimente.

Extremiștii de dreapta vor să participe și ei / Simpatizanți ai lui Putin

În paralel, „Freie Sachsen” (Saxonia liberă), formațiune de extremă dreapta, își cheamă de câteva zile susținătorii să participe și ei la proteste. Ideea este de a crea imaginea unui front încrucișat care să se manifeste împreună împotriva politicii actuale a guvernului, indiferent de mediul politic.

Prin intermediul Telegram, extremiștii de dreapta au încercat să le sugereze fanilor lor că stânga și dreapta vor vorbi împreună la un miting.

Conducerea partidului a distribuit un apel la mobilizare, în care erau menționate numele politicienilor de stânga Gysi și Pellmann ca vorbitori, precum și cele ale unor cunoscuți extremiști de dreapta, cum ar fi Jürgen Elsässer, redactor-șef al revistei "COMPACT", monitorizată de Oficiul pentru Protecția Constituției.

Dacă până acum nu a avut loc niciun miting comun, în schimb, "saxonii liberi" au anunțat un protest paralel tot în Augustusplatz.

Înființată în 2021 „Freie Sachsen” încurajează mișcarea care respinge măsurile de combatere a pandemiei și teoriile conspirației.

Pentru „Freie Sachsen“, NATO este parte a unei conspirații globale care ar fi contribuit la declanșarea războiului. Pentru acestă organizație este limpede că se consideră – ideologic vorbind – ca partener al lui Putin. Aș spune că același lucru este valabil pentru întreaga scenă a adepților teoriilor conspirației, scrie Deutsche Welle.