​Șeful statului german Frank-Walter Steinmeier a prezentat „scuze” rudelor victimelor israeliene ale luării de ostatici din timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen din 1972, asumând responsabilitatea diferitor „eşecuri” care au însoţit această tragedie, în timpul comemorărilor de luni ale acelui atentat, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În calitate de preşedinte al acestei ţări şi în numele Republicii Federale Germane, vă cer iertare pentru lipsa de protecţie pentru atleţii israelieni în timpul Jocurilor Olimpice de la Munchen şi pentru lipsa de explicaţii ulterior; pentru faptul că ceea ce s-a întâmplat a putut avea loc”, a declarat Steinmeier, la Munchen, în faţa familiilor celor 11 atleţi israelieni ucişi în acest atac care a avut loc în urmă cu 50 de ani.

Pe 5 septembrie 1972, opt membri ai organizaţiei palestiniene „Septembrie Negru” au intrat într-un apartament al delegaţiei israeliene din satul olimpic, ucigând doi sportivi israelieni şi luând ostatici alţi nouă membri ai delegaţiei în speranţa unui schimb cu 232 de prizonieri palestinieni. Intervenţia serviciilor de securitate germane s-a încheiat cu moartea tuturor ostaticilor, un rezultat sângeros pentru care autorităţile vest-germane au fost parţial responsabile. Cinci agresori palestinieni au fost împuşcaţi şi alţi trei au fost arestaţi.