Un tribunal din Rusia l-a condamnat luni pe fostul jurnalist de investigații Ivan Safronov la 22 de ani într-o colonie penală, după ce l-a găsit vinovat de ” înaltă trădare”, acesta fiind un caz de referință pentru represiunea Kremlinului asupra libertății presei, conform Reuters și The Guardian.

Tribunal RusiaFoto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Safronov, specializat în probleme militare, fost reporter pentru ziarele Kommersant și Vedomosti și devenit consilier al directorului agenției spațiale Roskosmos, a fost arestat în 2020 și acuzat că a divulgat informații clasificate.

Avocații lui Safronov au declarat pentru agenția de presă RIA Novosti că vor contesta sentința.

„Toți cei apropiați de Safronov cred că acuzația de trădare este absurdă”, a spus jurnalista Katerina Gordeeva, după ce i-a intervievat mama, sora și foștii colegi pentru un documentar despre acest caz.

Înainte de pronunțarea sentinței, Uniunea Europeană a cerut Rusiei să renunțe la toate acuzațiile împotriva lui Safronov și să-l elibereze necondiționat.

Safronov, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în iulie 2020, în contextul unei represiuni în creștere asupra presei independente, care s-a accelerat și mai mult de la invazia Rusiei în Ucraina.

Din aprilie, Ivan Safronov a fost judecat cu ușile închise pentru că este un proces pentru spionaj și trădare.

Procuratura susținea că Safranov i-a transmis unui expert politic ruso-german, reținut de asemenea în Rusia pentru „înaltă trădare”, informații despre operațiunile militare rusești în Siria, precum și serviciilor de informații cehe detalii privind livrările de arme ale Moscovei în Africa.