Poliția canadiană caută doi suspecți în cazul unor atacuri cu armă albă în care au fost ucise 10 persoane și au fost rănite alte cel puțin 15, majoritatea într-o comunitate indigenă slab populată, duminică dimineața, transmite Reuters.

Suspecții în cazul atacurilor cu cuțitul din CanadaFoto: Facebook / RCMP Saskatchewan

Înjunghierile care au avut loc în 13 locuri au fost printre cele mai sângeroase omoruri în masă din istoria modernă a Canadei și cu siguranță vor avea un ecou în întreaga țară, care nu este obișnuită cu episoade de violență în masă, mai des întâlnite în Statele Unite.

„Sunt șocat și devastat de atacurile oribile de astăzi. În calitate de canadieni, plângem alături de toți cei afectați de această violență tragică și alături de oamenii din Saskatchewan", a declarat premierul Justin Trudeau într-un comunicat.

Poliția i-a numit pe cei doi suspecți ca fiind Damien Sanderson, în vârstă de 31 de ani, și Myles Sanderson, în vârstă de 30 de ani, furnizând fotografii și descrieri, dar fără alte detalii despre motivul lor sau despre victime.

Un comunicat al liderilor indigeni a sugerat că atacurile au avut legătură cu drogurile.

„Aceasta este distrugerea cu care ne confruntăm atunci când drogurile ilegale dăunătoare ne invadează comunitățile", a transmis Federația Națiunilor Indigene Suverane, care reprezintă 74 de Prime Națiuni din Saskatchewan.

„Este revoltător cum închisoarea, drogurile și alcoolul pot distruge multe vieți", a declarat Michael Brett Burns pentru Aboriginal Peoples Television Network.

Suspecții au fost văzuți la sute de kilometri distanță

Cei doi bărbați au fost văzuți călătorind într-un Nissan Rogue negru și reperați în orașul Regina, la aproximativ 320 km la sud de atacurile din James Smith Cree Nation și satul Weldon, a precizat poliția.

„Se pare că este posibil ca unele dintre victime să fi fost vizate intenționat, iar altele să fie victime întâmplătoare. Așa că a vorbi despre un motiv ar fi extrem de dificil în acest moment", a declarat Rhonda Blackmore, comandantul Poliției Regale Canadiene Călare din Saskatchewan, într-o conferință de presă.

Este posibil să existe și alte persoane rănite care s-au dus singure la diverse spitale, a precizat poliția.

Națiunea James Smith Cree este o comunitate indigenă cu o populație de aproximativ 3.400 de persoane care se ocupă în mare parte de agricultură, vânătoare și pescuit. Weldon este un sat de aproximativ 200 de persoane.

Bătrânii aleși ai națiunii au declarat stare de urgență „ca răspuns la numeroasele crime și agresiuni asupra membrilor națiunii James Smith Cree" și au înființat două centre de operațiuni.

Populația indigenă reprezintă mai puțin de 5% din populația Canadei, de aproximativ 38 de milioane de locuitori, și suferă de un nivel mai ridicat de sărăcie, șomaj și o speranță de viață mai mică decât ceilalți canadieni.

Primele înjunghieri au fost raportate la ora 5:40 duminică dimineață (14:40 în România) și în decurs de trei ore poliția a emis o alertă de persoane periculoase la nivelul întregii provincii.

Până după-amiază, alerte similare au fost emise și în provinciile vecine Saskatchewan, Alberta și Manitoba.

Buletinele poliției i-au îndemnat pe oameni să raporteze orice persoană suspectă și să ia măsuri de precauție, inclusiv să se adăpostească imediat, avertizând în același timp să nu ia autostopiști sau să se apropie de persoane suspecte.