Un referendum asupra lui Donald Trump și a ideilor sale "extremiste", mai degrabă decât un vot despre Joe Biden și a nerealizărilor sale: iată cum ar dori președintele american ca votanții să abordeze alegerile legislative programate peste două luni, scrie AFP.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Democratul în vârstă de 79 de ani, încă nepopular în ciuda sondajelor în creștere, repetă adesea: "Nu mă comparați cu Dumnezeu Atotputernic, comparați-mă cu alternativa”. Acesta este un mod de a spune că defectele sale nu ar fi nimic în comparație cu pericolele celeilalte părți.

Această tabără este cea a predecesorului său și a celor mai necruțători susținători ai săi, pe care Joe Biden i-a atacat joi seară cu o rară virulență.

La Philadelphia (est), el a afirmat: "Donald Trump și republicanii MAGA ("Make America Great Again", sloganul emblematic al miliardarului) reprezintă un extremism care amenință chiar fundamentele Republicii noastre. Reprezentanții dreptei radicale se hrănesc cu haos. Ei nu trăiesc în lumina adevărului, ci în umbra minciunii".

Cu toate acestea, președintele a dat asigurări vineri că nu îi vizează pe toți alegătorii lui Donald Trump, peste 74 de milioane de persoane în 2020.

"Nu consider că fiecare susținător al lui Trump este o amenințare la adresa democrației", a declarat el în fața unui grup de reporteri la Casa Albă. "Oamenii care au votat pentru Donald Trump și îl susțin astăzi, nu au votat pentru a ataca Capitoliul. Ei nu au votat pentru a anula alegerile."

Vineri, New York Times a oferit această analiză: "Dacă americanii sunt întrebați dacă îl susțin pe domnul Biden, probabil că vor spune nu. Dacă sunt întrebați dacă îl susțin împotriva domnului Trump, ei nu pot spune decât da. Cel puțin aceasta este teoria Casei Albe”.

Insistând asupra unor teme precum apărarea democrației și dreptul la avort, Joe Biden îi privează pe republicani de argumentele lor favorite de campanie privind economia și criminalitatea.