Furioși din cauza unei crize politice care durează de luni de zile, mii de irakieni au ieșit în stradă în capitala Bagdad, la câteva zile după ce ciocnirile mortale dintre grupările rivale șiite au stârnit temeri legate de tulburări generalizate, scrie Al Jazeera.

Moqtada al-SadrFoto: Wikipedia

Protestatarii nepartizani au năvălit vineri în Piața Al-Nusoor din vestul Bagdadului, fluturând bannere și steaguri irakiene pentru a cere o revizuire politică completă.

"Protestatarii spun că au ieșit astăzi în stradă pentru a cere înlăturarea întregii elite politice, pe care o acuză de corupție", a declarat Mahmoud Abdelwahed de la Al Jazeera, de la Bagdad.

"Ei cer dreptate pentru colegii lor care au fost uciși de forțele de securitate în 2019", a adăugat Abdelwahed, referindu-se la mișcarea de protest antiguvernamentală care a izbucnit în octombrie 2019, dar care s-a stins între timp.

Mobilizarea de vineri vine după aproape 11 luni de blocaj politic care a lăsat țara fără un nou guvern, prim-ministru sau președinte, facțiunile șiite nefiind de acord cu formarea unei coaliții de la alegerile din octombrie anul trecut.

Demonstranții au strigat sloganul Primăverii Arabe "Oamenii vor căderea regimului" și "Iranul nu va mai conduce".

"Ei scandează împotriva politicienilor susținuți de Iran", a declarat Abdelwahed, și nu vor ca niciun guvern să fie manipulat de Iran, pe care îl acuză că a ruinat țara de ani de zile.

Confruntările dintre susținătorii puternicului savant șiit Moqtada al-Sadr și facțiunile rivale susținute de Iran la începutul acestei săptămâni au transformat Zona Verde din Bagdad - unde se află clădiri guvernamentale și ambasade - într-un câmp de luptă, cu morți și răniți.