Secretarul de stat american Antony Blinken a salutat joi un raport al ONU privind presupusele încălcări ale drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang, cerând ca Beijingul să fie tras la răspundere pentru "genocid", potrivit AFP.

Protest contra politicii Chinei privind uiguriiFoto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

"Acest raport întărește și reafirmă îngrijorările noastre serioase cu privire la genocidul și crimele împotriva umanității în curs de desfășurare, comise de autoritățile chineze" împotriva minorității musulmane uigure, a declarat Blinken într-un comunicat.

În pofida presiunilor Beijingului, care a denunțat cu tărie raportul, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a publicat miercuri seara raportul mult așteptat privind situația din Xinjiang.

Raportul ONU evocă posibilitatea unor "crime împotriva umanității" în regiune, dar nu menționează în mod specific genocidul.

"Vom continua să tragem la răspundere autoritățile chineze și să le cerem să îi elibereze pe toți cei aflați în detenție nejustificată (...) și să permită accesul nerestricționat al anchetatorilor independenți în Xinjiang, Tibet și în întreaga Chină", a declarat șeful diplomației americane.