Autorităţile din landul german Brandenburg, situat în nord-estul ţării, au raportat miercuri că situaţia pe fluviul Oder a intrat din nou în normalitate, transmite agenția germană DPA, citată de Agerpres.

Pești morți plutesc pe fluviul Oder, care traversează Germania şi Polonia (imagine din 2022)Foto: Patrick Pleul / AFP / Profimedia Images

„Criza acută s-a încheiat”, a declarat ministrul regional al Mediului, Axel Vogel, în faţa Parlamentului landului Brandenburg. Nivelurile de oxigen şi de clorofilă sunt din nou în scădere şi se apropie de valorile normale, iar în ultimele zile nu au mai fost găsiţi peşti morţi, a adăugat el.

Micii crabi, care sunt folosiţi pentru a testa calitatea apei, nu au mai murit după astfel de teste, ceea ce indică faptul că ecosistemul fluvial este pe cale să se vindece.

Încă de la începutul lunii aprilie, numeroşi peşti au fost găsiţi morţi în apele fluviului Oder, care curge de-a lungul graniţei germano-poloneze. Motivul mortalităţii ridicate a peştilor din Oder încă nu a fost stabilit cu precizie, existând mai mulţi factori care au contribuit probabil la această catastrofă ecologică, printre care sute de substanţe chimice găsite în analizele de apă, o concentraţie mai ridicată de sare în apă, nivelurile scăzute ale apei din cauza secetei, proliferările de alge şi temperaturile ridicate.

Citește și: