Paisprezece persoane au fost ucise și 28 au fost rănite luni în Madagascar, după ce jandarmii au deschis focul asupra locuitorilor furioși, în jurul unui caz suspect de răpire, potrivit unor surse locale și medicale citate AFP.

Madagascar, imagine genericaFoto: Mediadrumimages/Aimin Chen / Media Drum World / Profimedia

„Jandarmii au tras în mulțime”, a declarat un oficial al districtului Ikongo, unde a avut loc incidentul.

„Nouă oameni au murit pe loc”, a spus Tango Oscar Toky, medic șef la spitalul local. Și din 33 de răniți primiți dimineața, cinci au murit în spital, adaugă el.

În jurul orei 08:00, în Ikongo au răsunat împușcături. De săptămâna trecută, orăşelul este în stare de şoc: un copil albinos, a dispărut, iar autorităţile bănuiesc o răpire.

În Madagascar, persoanele cu albinism sunt în mod regulat ținta violenței. Cazuri de răpiri, atacuri și crime au fost raportate în ultimii doi an.

Patru suspecți au fost arestați de jandarmi. Dar locuitorii au vrut să-și facă ei dreptate.

Dimineața, au mers la cazarma jandarmeriei și au cerut ca cei patru suspecți să le fie predați, potrivit oficialului citat.

Potrivit unei surse din jandarmerie, cel puțin 500 de persoane s-au mobilizat, unele înarmate cu „arme albe” și „macete”.

„Au fost negocieri, oamenii nu au renunțat”, a precizat aceeași sursă pentru AFP. Jandarmii au decis atunci să arunce cu grenade fumigene pentru a dispersa mulțimea și au tras câteva focuri în aer.

Dar locuitorii au continuat să încerce să pătrundă cu forța în cazarmă. „Nu am avut de ales decât să ne apărăm...”, a spus aceeași sursă.

Poliția din Madagascar este reclamată în mod regulat de societatea civilă pentru încălcări ale drepturilor omului, care sunt rareori urmărite penal.