Fostul paznic al Centrului Elțîn care a modificat un tablou avangardist din plictiseală, pictând ochi pe figurile din opera de artă, a fost condamnat la muncă „corectivă” și urmarea unui tratament psihiatric obligatoriu, relatează Lenta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alexandr Vasiliev, în vârstă de 63 de ani, a fost condamnat de o instanță rusă la 180 de ore de muncă corectivă și a fost trimis și la tratament obligatoriu. El nu a fost prezent în sala de judecată la anunțarea hotărârii judecătorești.

Pictat între 1932 și 1934, tabloul „Three Figures” al artistei Anna Leporskaia a fost expus într-o expoziţie de artă abstractă la Centrul Prezidenţial „Boris Elţîn” din orașul Ekaterinburg atunci când paznicul a desenat ochi pe figuri cu pixul.

Tabloul era asigurat pentru 75 de milioane de ruble (740.000 de lire sterline). Opera de artă a fost scoasă din expoziţie şi returnată Galeriei de Stat Tretiakov din Moscova, care a împrumutat tabloul.

Cum a justificat paznicul modificarea tabloului

Vasiliev și-a cerut ulterior scuze pentru fapt sa și a trimis 5.000 de ruble Galeriei Tretiakov. Experţii în restaurare de la galeria din Moscova au estimat că lucrările de restaurare ar costa 250.000 de ruble

Paznicul a spus că a desenat ochii la cererea elevilor care au vizitat expoziția de artă din Ekaterinburg.

„Copii de 16-17 ani stăteau în picioare, discutând de ce nu există ochi, gură, frumusețe! Erau fete în grup și mi-au zis: 'Desenează ochii, lucrezi aici'”.

Paznicul a relatat că i-a întrebat pe elevi dacă este opera lor, la care aceștia au răspuns că da. „Mi-au dat un stilou, am desenat ochii. Am crezut că sunt doar desenele lor din copilărie!” a mărturisit bărbatul.

Anterior, curatorul expoziţiei, Anna Reșetkina, a spus că motivele bărbatului „sunt necunoscute, dar administraţia crede că a fost din cauză că n-a avut minte”.

Alexander Vasiliev este un veteran al Primului Război Cecen, el fiind distins cu medalia „Pentru curaj” după ce a fost rănit grav în 1995. Înainte de a lucra la Centrul Elțin, acesta a fost angajat ca agent de pază la o bancă care s-a închis ulterio.

El s-a angajat apoi la mai multe companii de pază.