Instituțiile guvernamentale din Muntenegru au fost ținta unui atac cibernetic major, iar mica țară balcanică, membră NATO, a cerut ajutorul aliaților săi pentru a limita pagubele, a declarat premierul Dritan Abazovic, potrivit AFP.

Atac ciberneticFoto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com

Acesta este cel de-al doilea atac cibernetic, după ce un prim val a lovit instituții din această țară de 620.000 de locuitori în urma votului de neîncredere care a răsturnat guvernul la 19 august.

După ce a convocat vineri seara târziu Consiliul Național de Securitate pentru a decide măsurile care trebuie luate, șeful guvernului, care gestionează afacerile curente, nu a comentat originea atacului, dar ministrul său al apărării a indicat Rusia.

Muntenegru cere ajutor internațional

Rusia a adăugat Muntenegru pe lista sa de „țări inamice" în martie, după ce s-a aliniat la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei din cauza invaziei sale din Ucraina din februarie.

„Nu am putut avea confirmarea în cadrul consiliului de către persoane competente în acest domeniu dacă în spatele (acestui atac) s-ar afla un individ, un grup sau un stat, dar nici nu am putut exclude acest lucru", a declarat Abazovic într-o conferință de presă.

Sistemele informatice ale mai multor instituții au fost „infectate", inclusiv ale Ministerului de Finanțe, a adăugat el.

„Muntenegru va solicita partenerilor internaționali asistență de specialitate pentru a recupera, eventual, datele recuperate în acest atac și pentru a preveni viitoarele atacuri", a declarat premierul.

Ministrul apărării: Atac sofisticat, nu poate fi comis de simpli indivizi

„Conturile cetățenilor și ale companiilor, precum și datele acestora nu sunt amenințate", a dat asigurări ministrul serviciilor publice, Maras Dukaj.

Pentru ministrul apărării, Rasko Konjevic, este vorba de „atacuri foarte sofisticate, care nu pot fi comise de indivizi".

„Cine ar putea avea vreun interes politic în a provoca astfel de daune Muntenegrului? Cred că există suficiente (dovezi) pentru a nu ne putea îndoi că Rusia se află în spatele atacului", a declarat Konjevic la televiziunea de stat.

Mai multe publicații, citând o „ședință informală" pentru presa locală la Agenția Națională de Securitate (NSA), au afirmat sâmbătă că atacul a fost regizat de „mai multe servicii rusești".

„Toată infrastructura critică" este în pericol

Potrivit aceleiași surse, „toată infrastructura critică" este în pericol, inclusiv sistemele de alimentare cu energie electrică și apă.

Centralele electrice au trecut la operare manuală.

Ambasada SUA a emis un avertisment pentru cetățenii americani aflați în această țară, afirmând că atacurile cibernetice „persistente" ar putea provoca „perturbări în sectorul utilităților, al transporturilor, inclusiv în punctele de trecere a frontierei și aeroporturi, și în sectorul telecomunicațiilor".

(foto DreamStime)