Rusia a blocat vineri adoptarea unei declarații comune la finalul conferinței de patru săptămâni a ONU de revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară (TNP), reclamând limbajul „politic" al documentului, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei 191 de semnatari ai TNP, care are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare, promovarea dezarmării complete și încurajarea cooperării în utilizarea pașnică a energiei nucleare, s-au reunit la sediul ONU din New York începând cu 1 august.

Dar, în ciuda unei luni de negocieri și a unei sesiuni finale amânate vineri timp de mai multe ore, „conferința nu este în măsură să ajungă la un acord", a declarat președintele conferinței, argentinianul Gustavo Zlauvinen, după intervenția Rusiei.

În condițiile în care deciziile sunt luate prin consens, reprezentantul rus Igor Vișnevetski a denunțat lipsa de „echilibru" în proiectul final de text de peste 30 de pagini.

„Delegația noastră are o obiecție cheie față de anumite paragrafe care sunt în mod evident politice", a spus el, repetând de mai multe ori că Rusia nu este singura țară care are obiecții față de text în general.

Moscova, deranjată de referirile la centrala Zaporojie

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, Rusia s-a opus în special paragrafelor referitoare la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care este ocupată de armata rusă.

Ultimul text de pe masă, văzut de AFP, sublinia „marea îngrijorare" cu privire la activitățile militare din jurul uzinelor ucrainene, inclusiv Zaporojie, „pierderea controlului" Ucrainei asupra acestor instalații și „impactul semnificativ asupra securității".

Alte subiecte sensibile pentru unele state au fost, de asemenea, în discuție pe parcursul celor patru săptămâni, inclusiv programul nuclear al Iranului și testele nucleare ale Coreei de Nord.

La ultima conferință de reexaminare din 2015, părțile nu au reușit, de asemenea, să ajungă la un acord cu privire la aspectele de fond.

Gutterres: Cel mai mare pericol nuclear de la apogeul Războiului Rece

În orice caz, „ceea ce este cu adevărat problematic este că, cu sau fără text, nu face nimic pentru a reduce nivelul amenințării nucleare în acest moment", a declarat vineri pentru AFP Beatrice Fihn, care conduce Campania internațională pentru abolirea armelor nucleare (ICAN).

Proiectul de text este „foarte slab și detașat de realitate", a adăugat ea, remarcând absența unor „angajamente concrete în materie de dezarmare".

La deschiderea conferinței, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „un asemenea pericol nuclear nu a mai fost întâlnit de la apogeul Războiului Rece".

„Astăzi, omenirea se află la o neînțelegere, la o eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară", a avertizat el.