Companiile turcești nu ar trebui să se îngrijoreze de riscul sancțiunilor americane privind comerțul cu Rusia, a declarat vineri ministrul turc de finanțe, după un avertisment din partea Washingtonului adresat organizațiilor de afaceri turcești, transmite AFP.

Sancţiuni împotriva RusieiFoto: Olekcii Mach / Alamy / Alamy / Profimedia

„Scrisoarea [de la Trezoreria SUA] trimisă mediului de afaceri turc nu ar trebui să provoace îngrijorare", a scris pe Twitter Nurettin Nebati, adăugând că „mediul nostru de afaceri ar trebui să simtă puterea statului de partea lor".

„Turcia este unul dintre cele mai importante centre de putere politică și economică din lume”, a mai spus acesta.

Ministrul a reacționat pentru prima dată după scrisoarea trimisă de secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Adewale Adeyemo, care avertizează companiile și instituțiile turcești care fac comerț cu Rusia asupra riscului de a fi sancționate de SUA.

Scrisoarea, datată luni și publicată de cotidianul Wall Street Journal, avertizează companiile turcești cu privire la un „risc sporit" pentru ele din cauza „încercărilor Rusiei de a folosi" Turcia „pentru a se sustrage sancțiunilor".

Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au anunțat la începutul lunii august un acord de consolidare a cooperării energetice și economice după întâlnirea de la Soci, în Rusia. Ankara anunțase, de asemenea, o plată parțială în ruble pentru gazul rusesc și o extindere a domeniului de aplicare a sistemului de plată rusesc Mir în Turcia. Potrivit cifrelor oficiale, exporturile turcești către Rusia între mai și iulie au crescut cu aproape 50% față de anul trecut.

"Suntem hotărâți să ne dezvoltăm relațiile economice și comerciale cu vecinii noștri în mai multe domenii, în special în domeniul turismului", a declarat Nebati. Deși a condamnat rapid ofensiva rusă din Ucraina, Turcia a optat pentru neutralitate între cele două țări și nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. Potrivit analiștilor, o cooperare mai strânsă cu Rusia ar putea ajuta economia turcă aflată în dificultate, în contextul apropierii alegerilor din 2023.

Președintele turc și-a justificat politica de neparticipare la sancțiunile împotriva Rusiei prin dependența puternică a Turciei de petrolul și gazele rusești. Washingtonul se teme că rușii sancționați vor înființa entități turcești pentru a eluda sancțiunile. Potrivit Wall Street Journal, cetățenii ruși au deschis peste 500 de companii în Turcia din ianuarie, de două ori mai multe decât anul trecut.