Preţurile cresc vertiginos în întreaga Europă, dar nu şi în Basilicata, o regiune din sudul Italiei unde locuitorii vor putea acum beneficia de o nouă lege semnată de guvernatorul Vito Bardi, relatează La Stampa.

Localitatea Matera din regiunea BasilicataFoto: Ben Pipe / ImageSource / Profimedia Images

Datorită compensaţiilor, începând din luna octombrie, costul gazului din facturile tuturor rezidenţilor va fi redus semnificativ.

„În Basilicata avem zăcăminte importante de petrol și gaze. Depozite de care beneficiază întreaga comunitate națională. Însă, pe lângă beneficii, există și costuri în ceea ce privește mediul, limitarea activităților de producție și așa mai departe. Aceste costuri sunt compensate și monetizate de companiile care extrag în zonă și sunt plătite regiunii Basilicata”, a declarat Bardi.

„Întrucât e vorba de costuri care îi afectează pe rezidenţi, mi s-a părut corect să le şi restituim acestora o mare parte din aceste despăgubiri”, a adăugat el.

„Am făcut această lege în favoarea familiilor și a organismelor publice, pentru mediul de afaceri încă mai lucrăm la găsirea unei soluţii. Ne-am dori să intervenim și în favoarea companiilor, dar avem nevoie de reglementări”, a explicat guvernatorul italian.

Bardi a început zilele trecute negocierile cu societăţile lider în sectorul hidrocarburilor (Eni, Total și Shell), condiţionând extracția de „compensaţiile pentru mediu” care se acordă teritoriului pentru că acesta trebuie să suporte neplăcerile cauzate de foraj.

Ce facturi de gaz vor plăti familiile din Basilicata?

Unele cheltuieli, precum cele de transport și taxele nu vor dispărea din contul facturii. Cu toate acestea, reducerea va fi semnificativă.

„Tocmai am semnat legea care prevede ca tuturor locuitorilor din Basilicata gazul să le fie oferit gratis”, spune Bardi.

Legea prevede ca „în aplicarea principiului eficienței și economisirii energiei, pentru a atenua efectele negative ale crizei energetice la nivel regional și pentru a favoriza procesul de reaprovizionare a teritoriului lucan, Regiunea dispune punerea în valoare a resurselor naturale de gaze, asigurând furnizarea gratuită pentru utilizatorii casnici ai rezidenților din Regiunea Basilicata, administrațiile publice regionale, cu excepția organismelor economice publice și autorităților regionale locale.

Acoperirea financiară a intervențiilor este cuantificată în maximum 60 milioane euro pentru anul 2022 și în maxim 200 milioane euro pentru anii 2023 și 2024.

Autoritățile locale estimează că de măsură se vor bucura 110.000 de familii.