Cel mai mare producător auto din Rusia, AvtoVaz, a revenit luna trecută pe primul loc în topul vânzărilor în capitala rusă, pentru prima dată după mai bine de un deceniu, potrivit companiei de cercetare a pieței Autostat, citată de The Moscow Times.

Lada Granta rosieFoto: AvtoVAZ

Piața auto din Rusia a fost eliberată de cea mai mare parte a concurenței, deoarece constructorii auto occidentali și asiatici și-au suspendat operațiunile după invazia din Ucraina sau s-au confruntat cu probleme de aprovizionare din cauza sancțiunilor occidentale.

Autostat a afirmat miercuri, într-un raport, că locuitorii Moscovei au cumpărat 684 de vehicule Lada ale AvtoVaz în luna iulie - suficient pentru ca producătorul autohton să recupereze primul loc pentru prima dată după 2009.

Pe locurile următoare s-au clasat firmele sud-coreene Kia și Hyundai, precum și Geely și Chery din China.

Vânzările totale de mașini au ajuns luna trecută la 5.078 în capitala rusă, potrivit Autostat, în scădere cu 74% față de aceeași lună a anului trecut.

Vânzările AvtoVaz la nivel național au totalizat 85.000 de unități în perioada ianuarie-iulie, în scădere cu 63% față de aceeași perioadă din 2022, potrivit unei analize Reuters publicate joi.

Compania și-a pierdut partenerul francez Renault în această primăvară, în plin exod al afacerilor internaționale din Rusia.

Producția de automobile s-a numărat printre sectoarele economiei cele mai afectate de sancțiunile legate de război.