Un înalt oficial american a declarat marţi că Iranul a renunţat la cererea de blocare a unor inspecţii de către AIEA, o concesie majoră care ar putea reînvia acordul nuclear din 2015, informează AFP, preluat de Agerpres.

Lansarea unei rachete nucleare balistice RSM-56 Bulava de pe un submarin rusescFoto: TASS / Profimedia Images

"Pe lângă restricţiile vizând programul nuclear pe care Iranul ar trebui să le implementeze, AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) ar putea fi din nou în măsură să asigure supravegherea celui mai drastic regim de inspecţie care a existat vreodată, ce permite detectarea oricărei încercări din partea Iranului de a dezvolta o armă nucleară în secret", a spus oficialul american sub protecţia anonimatului.

Potrivit Washingtonului, Iranul a renunţat în ultimele zile la o altă cerinţă, care viza scoaterea Gărzilor Revoluţionare de pe lista organizaţiilor teroriste, potrivit aceleiaşi surse.

Această cerere a fost refuzată categoric de Statele Unite şi nu mai apare în ultimul text aflat pe masa negocierilor.

De luni de zile, Teheranul a legat orice înţelegere de eliminarea Gărzilor Revoluţionare, armata ideologică a Iranului, de pe lista neagră a organizaţiilor teroriste din SUA.

Negocierile actuale vizează salvarea acordului nuclear internaţional încheiat în 2015 cu regimul de la Teheran de către cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (China, SUA, Franţa, Regatul Unit şi Rusia) plus Germania, din care Washington s-a retras în 2018 la iniţiativa fostului preşedinte Donald Trump.

Oficialul american a respins, de asemenea, orice idee a unor concesii din partea SUA, spunând că "Iranul a făcut concesii în probleme importante".

"Există încă diferenţe de depăşit, dar dacă am ajunge la o înţelegere pentru a reveni la acordul nuclear (din 2015), Iranul ar trebui să adopte multe măsuri semnificative ce vizează dezmembrarea programului său nuclear", a adăugat el.

Printre aceste măsuri se numără interzicerea îmbogăţirii uraniului peste 3,67% şi stocarea a mai mult de 300 de kilograme până în 2031, în timp ce mii de centrifuge ar urma să fie oprite şi demontate, inclusiv cele de la uzina Fordow, potrivit acestei surse.

Iranul a cerut "unele ajustări" ale propunerii de acord prezentate de Uniunea Europeană participanţilor la negocierile privind dosarul nuclear iranian, a declarat marţi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. Într-un interviu acordat postului naţional de televiziune spaniol, Borrell a confirmat că majoritatea participanţilor au acceptat cererile iraniene, fără a le dezvălui conţinutul, lipsind doar răspunsul SUA.

SUA au negat luni că amână aceste negocieri şi au indicat că examinează în continuare răspunsurile iraniene, asigurând că Washingtonul va răspunde de îndată ce se vor încheia "această examinare şi aceste consultări".

O întâlnire ar putea avea loc "săptămâna aceasta" la Viena, declarase Borrell luni.