Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un a respins, vineri, o ofertă de ajutor economic din partea Coreei de Sud în schimbul denuclearizării, ofertă pe care a calificat-o drept ”apogeul absurdului”, relatează AFP citată de News.ro.

Kim Yo-jong alaturi de dictatorul nord-coreeanFoto: Captura YouTube

Preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, a oferit Coreei de Nord, săptămâna aceasta, un pachet de ajutor alimentar, energetic şi pentru infrastructură dacă îşi abandonează programul nuclear.

Analiştii au spus că şansele ca Phenianul să accepte oferta, făcută pentru prima dată în mai de Yoon Suk-yeol în timpul discursului său inaugural, sunt reduse, deoarece Coreea de Nord a anunţat cu mult timp în urmă că nu va accepta niciodată un astfel de acord.

Această ofertă este un ”apogeu al absurdului”, a declarat, vineri, Kim Yo-jong, sora lui Kim Jong-un.

”Când te gândeşti că planul de a comercializa «cooperarea economică» pentru onoarea noastră, armele (noastre) nucleare este marele vis, speranţa şi planul lui Yoon, realizezi că este cu adevărat simplu şi totuşi copilăresc”, a spus Kim Yo-jong, citată de agenţia oficială de ştiri KCNA.

”Este clar că nu vom sta faţă în faţă cu el”, a adăugat ea, înainte de a acuza Sudul că reciclează propuneri deja respinse de Phenian. ”Nimeni nu-şi schimbă destinul cu chiftele de porumb”, a spus ea.

Preşedinţia sud-coreeană şi-a exprimat ”regretul profund” faţă de declaraţiile ”derogatorii” ale lui Kim Yo-jong, dar a adăugat că oferta de ajutor economic rămâne valabilă.

”O astfel de atitudine din partea Coreei de Nord nu contribuie nici la pacea şi prosperitatea peninsulei coreene, nici la propriul viitor. Îşi promovează doar izolarea pe scena internaţională”, se arată în comunicatul preşedinţiei sud-coreene.

Săptămâna trecută, Phenianul a ameninţat Coreea de Sud cu ”represalii letale”, considerând-o responsabilă de recenta epidemie de Covid-19 izbucnită pe teritoriul său.

Ameninţarea a venit atunci când Kim Jong-un a declarat în iulie că ţara sa este ”gata să-şi desfăşoare” mijloacele de descurajare nucleară în cazul unei confruntări militare cu Statele Unite şi Coreea de Sud.

Miercuri, Phenianul a lansat două rachete de croazieră. Potrivit lui Cheong Seong-chang, directorul centrului de studii nord-coreene de la Institutul Sejong, declaraţiile lui Kim Yo-jong ”reafirmă în mod clar” că Phenianul nu va renunţa niciodată la armele nucleare.

Drept urmare, politicile guvernului lui Yoon Suk-yeol vor necesita inevitabil o ”revizuire fundamentală”, observă Cheong Seong-chang. Coreea de Nord a efectuat o serie record de teste de armament în acest an, inclusiv lansarea unei rachete balistice intercontinentale pentru prima dată din 2017. Oficialii de la Washington şi din Coreea de Sud au avertizat în mod repetat că Phenianul se pregăteşte să reia testele nucleare.