UE se află pe traiectoria către un record al incendiilor. Valuri de căldură extremă, agravate de condiții de secetă larg răspândite, au dus la o vară de incendii devastatoare. Conform European Forest Fire Information System, aproximativ 1,6 milioane de acri [aproximativ 650.000 hectare - n.trad.] de teren - o suprafață de opt ori mai mare ca a orașului New York - au ars pe continent de la începutul anului.

incendii in FrantaFoto: Captura

Cifra e cu 56% mai mare decât recordul anterior stabilit în 2017 și dublul mediei anuale calculate pentru intervalul 2006-2021, conform instituției UE, citată de Washington Post.

Spania, România și Portugalia sunt statele UE cel mai grav lovite; mii de oameni au murit din cauza caniculei. Săptămâna trecută în regiunea Gironde din sud-vestul Franței, unde se află faimoasele podgorii de Bordeaux, sute de pompieri de pe tot cuprinsul UE s-au grăbit să ajute la stingerea incendiului care a devastat mii de hectare de pădure de pini.

„E cu adevărat un dragon care scuipă foc”, le-a declarat un primar din zonă colegilor mei. „Devorează pădurea.”

Seceta instalată în multe regiuni ale Europei constituie deopotrivă o cauză și un efect al verii extrem de fierbinți de pe continent, cum au explicat colegii mei de la Capital Weather Gang: „Temperaturile ridicate usucă peisajul, care usucă atmosfera, lucru care la rândul său ajută aerul să se încălzească mai ușor. Acest ciclu e extrem de dificil de rupt, mai ales atunci când tiparul meteo general favorizează apariția unei zone alungite de înaltă presiune ori instalarea unui front de înaltă presiune deasupra Europei.

Acel «dom de căldură» de înaltă presiune respinge spre nord furtunile și ploaia, făcând ca Europa să se coacă sub razele ineluctabile ale soarelui și în vremea anormală”.

Analiștii estimează că aceste condiții doar se vor agrava în verile următoare. Un raport al Comisiei Europene avertiza că „schimbarea climei agravează situația, făcând ca țările să fie mai predispuse la incendii de vegetație și mărind intensitatea unor astfel de fenomene”. /.../

În ciuda verii caniculare, europenii se pregătesc pentru iarnă, inclusiv printr-o abordare mai rustică. Javier Blas de la Bloomberg News remarca recent că în Germania s-au înmulțit considerabil căutările pe Google după „lemn de foc”. Și nu e deloc o anomalie. În Belgia și Olanda prețurile lemnelor de foc s-au și dublat în unele cazuri. În Ucraina devastată de război primăriile au început să taie copacii, pregătindu-se pentru incertitudinea războiului și pentru frigul pătrunzător pe care l-ar putea aduce.

În Ungaria, al cărei guvern iliberal a mers contra curentului european și a negociat suplimentarea importurilor de gaz rusesc, statul a relaxat restricțiile de exploatare a pădurilor în încercarea de a mări stocurile de lemn de foc. Decizia a declanșat proteste la Budapesta, unde mii de oameni au mărșăluit săptămâna trecută împotriva măsurii pe care o consideră nocivă pentru mediu. /.../

Material realizat cu sprijinul agenției Rador