​​Recentele izbucniri rasiste ale lui Viktor Orban îi accentuează asemănarea cu Nicolae Ceaușescu, care și-a împărtășit nativismul, ultranaționalismul și antisemitismul, aversiunea față de democrație și înclinația pentru reabilitarea criminalilor de război, dar care a sfârșit în fața plutonului de execuție, scrie profesorul Zoltan Tibori-Szabo, într-o analiză publicată în cel mai mare ziar din Israel, Haaretz.

Editorial publicat in ziarul israelian HaaretzFoto: Captură Haaretz

Profesor Zoltan Tibori-Szabo este șeful Institutului de Studii asupra Holocaustului și Genocidului al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș–Bolyai din Cluj, România, coautor al lucrării „Enciclopedia geografică a Holocaustului din Ungaria”.

În materialul publicat în influentul ziar israelian face referire la declarațiile rasiste ale premierului Ungariei, făcute la Băile Tușnad, declarații care au stârnit reacții de condamnare internaționale.

„Curtea pe care Orban o face lui Putin și Moscovei, prin care subminează Uniunea Europeană și NATO, seamănă puternic cu acțiunile lui Ceaușescu, care a sfidat CAER și Pactul de la Varșovia, pentru a se apropia de China. La fel ca Ceaușescu, care s-a prefăcut că sprijină Vietnamul în războiul său împotriva SUA, Orban spune că susține Ucraina, în timp ce, de fapt, se poziționează de partea Rusiei”, se arată în analiză.

Profesorul continuă afirmând că „Ceaușescu, care era un antisemit, a negat că românii au participat la Holocaustul din România și i-a epurat pe evrei din conducerea Partidului Comunist Român. Dar el a cultivat legăturile cu Israelul din pragmatism rece, recompensă financiară și pentru că el credea în clișeele antisemite despre dominația evreiască mondială.

„Orban organizează campanii antisemite, falsifică istoria nazistă și colaboraționistă a Ungariei și subminează sau sabotează toate instituțiile și proiectele educaționale legate de Holocaust din țara sa. În același timp, el se preface că este cel mai mare apărător al evreilor maghiari și campion al statului Israel în diverse contexte internaționale. Atât Ceaușescu, cât și Orbán sunt recunoscuți ca reabilitând intelectuali și politicieni fasciști, unii dintre ei criminali de război documentați”, susține Zoltan Tibori-Szabo.

Profesorul compară de asemenea politicile economice ale lui Orban și Ceușescu, comentând că dictatorul român „pare uneori puțin mai rațional” decât premierul Ungariei. Ceaușescu „a cumpărat centrale nucleare canadiene la prețuri mari pentru țara sa, pe când Orban plătește în mod deliberat pentru una rusă”.

Și la capitolul educație, cei doi sunt comparați. „Programele de educație națională, atât ale lui Ceaușescu, cât și ale lui Orban sunt foarte asemănătoare: naționalismul, șovinismul, xenofobia, cultul strămoșilor „puri” au fost/sunt valorile prioritizate și cultivate cu mare fanfară. Ceauşescu a tăiat accesul poporului la publicaţiile occidentale, iar Orban a dat afară din ţară o universitate occidentală, înlocuind-o cu una chineză”, notează autorul.

„Cel mai probabil, Orban nu va sfârși ca Ceaușescu în fața plutonului de execuție. La un moment dat, va trebui să aleagă între o închisoare din Ungaria și o vilă frumoasă din Brazilia, Turcia sau Rusia. Moștenirea sa, însă, va fi pentru mult timp o pată pentru Ungaria, care se va extinde și asupra lumii occidentale dacă nu ia o poziție decisivă și rapidă împotriva lui. În acest moment, Ungaria lui Orban a devenit un cancer pentru UE și NATO”, mai scrie profesorul Zoltan Tibori-Szab.

Citește pe acest subiect: