Liz Truss, care aspiră să-i succeadă lui Boris Johnson ca lider al Partidului Conservator și al guvernului britanic, critică, într-o conversație divulgată marți, cultura muncii a compatrioților săi, care ar trebui să „lucreze mai mult”, relatează AFP.

Liz TrussFoto: Rob Pinney / AFP / Profimedia

„Există o problemă fundamentală în relația cu munca” în Regatul Unit, afirmă Truss, ministrul Afacerilor Externe al guvernului Boris Johnson, în această înregistrare publicată de cotidianul The Guardian pe site-ul său.

"Dacă vrem să devenim o țară mai bogată și mai prosperă, asta trebuie să se schimbe. Dar nu cred că oamenii sunt pregătiți să facă asta", adaugă ea, în această conversație care datează potrivit ziarului, din vremea în care era numărul doi în Trezorerie, din 2017 până în 2019.

Această înregistrare a apărut chiar înainte de o întâlnire televizată organizată de Partidul Conservator la Perth, Scoția, în timpul căreia Truss și rivalul său în cursa pentru conducerea partidului, fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, urmau să răspundă întrebărilor membrilor partidului, potrivit News.ro.

Într-o aluzie la referendumul Brexitului din 2016, Liz Truss remarcă că ”noi spunem că Europa a provocat aceste probleme mari, că imigranţii (le-au provocat), dar ceea ce trebuie să facem este să muncim mai mult. Acesta nu este un mesaj popular”.

În opinia sa, productivitatea mai mică a britanicilor rezultă ”în parte dintr-o stare de spirit şi o atitudine. Este o problemă de cultură a muncii în realitate. În China este foarte diferit, pot să vă asigur”.

Contactată de AFP, echipa de campanie a lui Liz Truss nu a dezminţit autenticitatea acestor declaraţii care, consideră ea, sunt scoase din context.

”Este necesar să creştem productivitatea, care conduce la salarii mai bune şi la o calitate a vieţii mai bună a salariaţilor în întreg Regatul Unit”, declară aceeaşi sursă.

Publicarea acestei înregistrări are loc în timp ce Liz Truss şi Rishi Sunak îşi fac campanie pentru a obţine voturile membrilor Partidului Conservator - aproximativ 200.000 -, care-şi aleg până la 2 septembrie liderul, într-un vot prin corespondenţă.

Cum Partidul Conservator este majoritar în Parlament, învingătorul va deveni premier şi-i va succeda lui Boris Johnson, care a demisionat la începutul lui iulie, în urma unei serii de scandaluri şi minciuni.

Liz Truss este favorită în sondaje.

Anunţarea rezultatului alegerilor conservatoare este prevăzută la 5 septembrie.