Departamentul de Justiție al Statelor Unite a declarat că se opune publicării unei declarații sub jurământ- sau a unui document juridic sub jurământ - care ar dezvălui justificarea sa pentru percheziționarea proprietății Mar-a-Lago a fostului președinte american Donald Trump, scrie Al Jazeera.

Ofiteri FBI la resedinta lui Donald TrumpFoto: Profimedia Images

Răspunsul agenției federale de aplicare a legii vine în contextul în care continuă să apară detalii ale investigației - care se concentrează pe sustragerea de documente de la Casa Albă și care a declanșat un vârtej politic.

Presa americană a relatat că agenții FBI au căutat documente clasificate legate de arme nucleare, printre altele, în percheziția de lunea trecută.

Trump a susținut că orice document păstrat a fost declasificat în prealabil.

Ancheta transformă deja peisajul politic înaintea viitoarelor alegeri de la jumătatea mandatului din noiembrie, declanșând în același timp dezbateri cu privire la legile pe care fostul președinte le-ar fi încălcat și dacă o condamnare i-ar interzice să candideze în 2024.

Iată câteva întrebări-cheie la care s-a răspuns:

De ce este în actualitate "declarația sub jurământ" legată de percheziția de la Mar-a-Lago?

Departamentul de Justiție a spus puține lucruri în mod oficial despre această anchetă, procurorul general Merrick Garland trecând în schimb la desecretizarea mai multor documente legate de investigație.

Ceea ce nu a fost desigilat este documentul pe care procurorii federali l-au furnizat unui judecător pentru a obține un mandat de percheziție pentru a intra pe proprietatea lui Trump.

Donald Trump Foto: Facebook/ Truth Social

Acel document ar fi prezentat dovezile pe care Departamentul de Justiție le-a strâns pentru a demonstra că percheziția extraordinară a locuinței fostului președinte al SUA a fost justificată.

Atât legislatorii republicani, cât și agențiile de presă au cerut ca declarația sub jurământ să fie desecretizată, primii solicitând ca documentul să fie prezentat Congresului în cadrul unor ședințe de informare clasificate.

Trump a cerut, de asemenea, publicarea declarației sub jurământ "nedeclarate".

La rândul lor, avocații Departamentului de Justiție au declarat că publicarea ar "provoca daune semnificative și ireparabile acestei anchete penale în curs de desfășurare", oferind o "foaie de parcurs" a modului în care anchetatorii abordează investigația.

Aceștia au spus că documentul conține "informații extrem de sensibile despre martori" și alte probe în acest caz.

Ce a fost dezvăluit despre anchetă?

Departamentul de Justiție a desecretizat mandatul de percheziție și mai multe documente juridice de însoțire legate de investigație, care au arătat că FBI a confiscat 11 seturi de documente clasificate de la Mar-a-Lago, inclusiv unele marcate nu numai ca fiind strict secrete, ci și ca "informații sensibile compartimentate" - o categorie specială menită să protejeze cele mai importante secrete ale națiunii care, dacă ar fi dezvăluite public, ar putea cauza daune "excepțional de grave" intereselor SUA.

Donald Trump si-a stabilit resedinta la Mar-a-Lago dupa incheierea mandatului prezidential Foto: MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mandatul a dezvăluit, de asemenea, exact posibilele încălcări pentru care este investigat Trump: O lege care interzice îndepărtarea sau distrugerea neautorizată a înregistrărilor dintr-un birou federal; o lege care interzice falsificarea sau distrugerea înregistrărilor într-o anchetă federală; și așa-numita lege a spionajului, care interzice "colectarea, transmiterea sau pierderea" de informații legate de apărare cu intenția ca informațiile să fie folosite pentru a afecta securitatea sau interesele naționale ale SUA.

Încălcarea oricăreia dintre aceste legi ar putea duce la amendă sau închisoare, infracțiunile combinate putând fi pedepsite cu maximum 33 de ani de închisoare.

Poate Trump să candideze din nou la președinție pe fondul anchetei?

Ancheta are potențialul de a fi un avantaj sau o pierdere pentru posibilele ambiții prezidențiale ale lui Trump în 2024, fostul președinte și susținătorii săi prezentând deja ancheta ca o dovadă suplimentară că este vizat în mod nedrept într-o "vânătoare de vrăjitoare" a establishmentului.

Dar ceea ce ar putea însemna o condamnare pentru posibila candidatură a lui Trump rămâne neclar, o acuzație sau o condamnare pentru o infracțiune nu poate, de una singură, să descalifice o persoană să candideze la președinție în SUA.

Marc Elias, un avocat electoral al Partidului Democrat, a precizat că una dintre încălcările pentru care este investigat Trump, pentru îndepărtarea sau distrugerea neautorizată a unor documente dintr-o funcție publică, prevede că o persoană condamnată pentru această infracțiune "își va pierde funcția și va fi descalificată să ocupe orice funcție în cadrul Statelor Unite".

Cu toate acestea, Elias și alți specialiști în drept au remarcat că legea ar fi probabil anulată de Constituția SUA, care spune că singura cerință pentru un candidat la președinție este ca persoana să fie cetățean născut în SUA, rezident timp de 14 ani și să aibă vârsta de 35 de ani sau mai mult.

Cu toate acestea, Elias a remarcat că situația l-ar putea pregăti pe Trump pentru o bătălie juridică de lungă durată în plină campanie. (integral pe Al Jazeera)