Seceta a adus lacul Garda (Lago di Garda sau Benaco în italiană) din nordul Italiei la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani.

Lacul GardaFoto: Markus Bernet / Wikipedia

"Suntem acum cu 30 de centimetri peste zero hidrografic, în timp ce media ultimilor ani a fost de 80-100 de centimetri peste acesta în această perioadă", a declarat pentru AFP Gianluca Ginepro, directorul Garda Unico, compania care promovează Lacul Garda, citat de AFP.

"Este o situație care trebuie ținută sub control, dar pentru moment nu există nicio problemă din punctul de vedere al utilizării lacului pentru activități precum navigația sau windsurfing", a spus el, asigurând că turismul merge foarte bine în zonă.

Seceta a forțat, de asemenea, trecerea pe unele rute de transport între malurile lacului de la hidrofoare la catamarane, adaugă Ginepro.

"Am pierdut un pic din capacitatea de a furniza apă pentru agricultură" în aval de lac prin râul Mincio, recunoaște Ginepro.

Confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani, guvernul italian a declarat stare de urgență la începutul lunii iulie în mai multe regiuni din centrul și nordul Italiei.

Cu o suprafață de aproximativ 367 de kilometri pătrați, nivelul lacului Garda nu a ajuns încă la cel din vara anului 2007, când, potrivit organismului italian responsabil cu monitorizarea lacurilor, a înregistrat un nivel de 9,9 cm peste zero hidrografic.

Seceta care afectează o mare parte a Europei a provocat, pe lângă pagube importante în agricultură, numeroase incendii.

De la 1 ianuarie, incendiile au devastat 662.776 de hectare de pădure în Uniunea Europeană, potrivit datelor actualizate duminică de Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS), care păstrează statistici comparabile din 2006 datorită imaginilor din satelit ale programului european Copernicus.