Trupele germane au observat luni câteva zeci de forțe de securitate ruse pe aeroportul Gao din nordul țării africane Mali, în ziua în care ultimii soldați francezi și-au încheiat operațiunile și au părăsit orașul, potrivit unui document militar german de marți, relatează Reuters.

Legiunea Straina FrancezaFoto: Jose Nicolas / AFP / Profimedia Images

Participarea Berlinului la misiunea de menținere a păcii ONU în Mali a fost controversată de ceva timp în Germania, deoarece țara din Africa de Vest își adâncește legăturile din epoca sovietică cu Rusia.

Luptătorii din Grupul Wagner, o companie militară privată legată de Kremlin, sprijină armata maliană în lupta sa împotriva insurgenților islamiști de la sfârșitul anului trecut.

Germania și-a suspendat misiunea de recunoaștere militară în Mali, cu aproximativ 1.000 de militari dislocați în principal în Gao, săptămâna trecută.

Luni, trupele germane și britanice ale ONU au observat două avioane pe aeroportul Gao, un Embraer 314 Super Tucano și un L-39 Albatros, a declarat comandamentul pentru operațiuni militare comune al Germaniei într-un document văzut de Reuters.

Scrisoarea, adresată comisiilor de apărare și externe ale parlamentului, despre care a scris pentru prima dată de revista Spiegel, a continuat să sublinieze că Rusia a predat avioane de atac la sol L-39 forțelor maliene abia săptămâna trecută.

„Două ore mai târziu..., 20 până la 30 de persoane în uniforme militare care nu aparțin forțelor din Mali au fost văzute descarcând echipamente dintr-un avion de transport malian”, se arată în document.

„Erau aproape sigur membri ai forțelor de securitate ruse. Trebuie să presupunem că L-39 trebuie să fie operat de forțele ruse, deoarece forțele de securitate maliene nu se ridică la înălțime”, se spune în scrisoare.

Potrivit documentului, nu a fost imediat clar ce rol ar trebui să îndeplinească forțele ruse în Gao.

Operațiunile germane nu au fost afectate până acum, se spune în scrisoare.

„Odată cu desfășurarea forțelor ruse și a Rusiei care oferă capacități de mare valoare (avioane de atac la sol) pe aeroportul Gao, forțele maliene continuă să-și extindă aria de operațiuni cu sprijinul Rusiei către nord-est”, se arată în document.

Mali se luptă să oprească o insurgență islamistă care a luat rădăcini după o revoltă din 2012 și de atunci s-a răspândit în țările vecine, ucigând mii de oameni și strămutând milioane în regiunea Sahel din Africa de Vest.

Franța a anunțat luni că ultimele sale trupe din Mali care luptau împotriva militanților islamiști din 2013 au părăsit acum țara africană după ce a decis în februarie să își retragă forțele ca urmare a deteriorării relațiilor dintre cele două țări.