Cea mai nouă facilitate a platformei chinezeşti TikTok foloseşte inteligenţa artificială pentru a genera automat imagini pe baza descrierilor textuale, scrie news.ro. Algoritmii text-to-image au făcut mari progrese în ultimii ani şi mai multe companii, inclusiv Google şi OpenAI, lucrează la sisteme proprii care să genereze cât mai fidel imagini plecând de la descrieri textuale.

TikTokFoto: Lehuishi, Dreamstime.com

O funcţie similară, pe care TikTok o numeşte “AI greenscreen”, este acum disponibilă în cadrul aplicaţiei mobile a platformei sociale şi poate fi folosită pentru a genera fundaluri pentru înregistrările video.

La prima vedere, aceasta nu pare foarte avansată şi nu reproduce cu mare fidelitate descrierile textuale introduse de utilizatori ci, mai degrabă, face o abstractizare folosind culori foarte vii.

Este posibil ca aceasta să fie şi intenţia companiei chineze. Un instrument text-to-image foarte performant lăsat la îndemâna a milioane de utilizatori ar fi putut fi abuzat. Unii ar fi putut încerca să creeze imagini violente sau pornografice, ceea ce ar fi generat alte probleme pentru platforma socială.

Chiar şi aşa, faptul că o platformă socială atât de populară precum TikTok a ajuns să ofere o soluţie text-to-image arată că tehnologia, care până nu demult era de domeniul imaginaţiei, începe să devină mainstream.