Zece jucători din mai multe ţări s-au întrecut duminică la Londra în cadrul neobișnuitului campionat de şah subacvatic care îmbină sportul minţii cu scufundările, relatează Reuters.

Şah subacvaticFoto: Hotnews

Pentru un campionat de șah, ținuta este puțin neobișnuită: toată lumea poartă costume de baie și ochelari de protecție.

Iar ceasurile de șah sunt înlocuite de cât timp îşi pot ţine participanţii respirația la campionatul mondial de șah subacvatic de la Londra.

Șahul subacvatic este ca șahul normal, dar se joacă sub apă cu piese magnetice. Fiecare jucător trebuie să își țină respirația în timp ce își face mutarea. După ce iese la aer, este rândul adversarului.

Duminică, timp de patru ore, 10 jucători au făcut scufundări și și-au stabilit strategiile în piscina hotelului Leonardo Royal.

"Am crezut că va fi floare la ureche, dar cu siguranță nu este așa. Să încerci să vezi piesele, să te menții acolo jos este mult mai dificil, mai ales dacă joci o partidă lungă", a declarat jucătorul Zarein Dolab.

Câștigătorul a fost Michal Mazurkiewicz, în vârstă de 33 de ani, din Polonia, care l-a învins pe sud-africanul Alain Dekker în ultimul meci.

"Cred că 60% este șah și 40% este ca și alte abilități - înotul, menținerea corpului, a presiunii și a respirației", a spus Mazurkiewicz despre abilitățile necesare pentru sportul care îmbină şahul cu scufundările.

Neobișnuitul campionat este ideea americanului Etan Ilfeld, care a dorit să încorporeze un element fizic pentru a face jocul și mai provocator.

Ilfeld, care locuiește acum în Anglia, a început să joace șah la vârsta de 4 ani și este maestru de șah.