Opozantul și activistul anticorupție Alexei Navalnîi, încarcerat de un an și jumătate în Rusia, a declarat luni că a fost plasat într-o celulă disciplinară după ce și-a propus să formeze un sindicat al deținuților, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Salutări tuturor din izolator. Lupta sindicală nu este niciodată ușoară, dar atunci ce se întâmplă cu sindicatele din închisoare?", a scris el într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.

El spune că a fost plasat la izolare timp de trei zile pentru că a încălcat regulile, descheindu-și partea de sus a uniformei de închisoare. Potrivit acestuia, conducerea l-a amenințat că va face din celulă "reședința sa permanentă" dacă nu-și schimbă atitudinea.

El își descrie celula ca fiind o "nișă de beton" cu un scaun, un pat extensibil, o chiuvetă și "o gaură în podea". În acest moment este "foarte cald". "Noaptea te simți ca un pește pe uscat", scrie Navalnîi.

"Sunt un model de consum responsabil. În celula mea există doar o cană și o carte. La masă se dă doar o lingură și o farfurie", spune el, cu ironia sa obișnuită.

Două camere de luat vederi îl urmăresc. Vizitele și corespondența sunt interzise. O oră de plimbare pe zi "într-o celulă similară, dar cu o bucată de cer". El spune că are voie să folosească hârtie și pix în fiecare zi timp de o oră și cincisprezece minute.

"Mă așez pe banca mea de fier în fața mesei mele de fier. Scriu acest mesaj și am de gând să scriu instrucțiuni pentru zek (deținuți ruși) despre drepturile lor la muncă, atâta timp cât nu-mi iau hârtia”, potrivit contului de social media al opozantului.

Săptămâna trecută, Alexei Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, a declarat că a înființat un sindicat în închisoarea sa din apropierea orașului Vladimir - la

În martie, Navalnîi a fost condamnat la nouă ani de închisoare în cadrul unui regim "dur" pentru acuzații de deturnare de fonduri pe care el le consideră fictive.

Opozantul a fost arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea în Rusia, după ce a fost tratat în Germania după ce a fost otrăvit, susținând că la mijloc a fost mâna Kremlinului.