O morsă care a devenit recent o atracţie populară în fiordul Oslo din Norvegia a fost eutanasiată, din cauza îngrijorărilor privind siguranța publicului, după cum au anunțat oficialii norvegieni, informează BBC.

Morsa Freya se odihneşte pe o barcă din fiordul OsloFoto: Tor Erik Schrøder / AFP / Profimedia

Morsa, botezată Freya, a intrat în atenţia tuturor după ce a început să se scalde în apele capitalei norvegiene Oslo, deşi mamiferul trăieşte în mod normal la latitudini mai nordice.

Apoi a devenit o adevărată vedetă - Freya, o femelă tânără ce cântărea aproape 600 de kilograme, încânta privitorii urcându-se pe bărcile din fiord pentru a sta la soare, uneori scufundându-le.

Oamenii au ignorat însă avertismentele de a nu se apropia prea mult de morsă, punându-se atât pe ei cât și pe animal în pericol.

La un moment dat, poliția a trebuit să blocheze accesul într-o zonă de scăldat, după ce morsa a urmărit o femeie în apă, conform presei locale.

Săptămâna trecută, ministerul norvegian pentru pescuit a difuzat o fotografie cu un grup mare de oameni, inclusiv copii, stând la o distanţă foarte mică de animal.

În pofida apelurilor constante prin care publicul era îndemnat să păstreze distanţa, Freya a continuat să suscite multă atenţie [Foto: © Fiskeridirektoratet]

Duminică, șeful Direcţiei norvegiene pentru pescuit, Frank Bakke-Jensen, a anunțat că decizia de a eutanasia animalul a fost luată „pe baza unei evaluări generale a ameninţării continue la adresa siguranţei umane”.

„Din observațiile făcute la fața locului în ultima săptămână a reieșit clar că publicul a nesocotit recomandarea de a păstra o distanță clară față de morsă. Prin urmare, a concluzionat Direcția, posibilitatea de a pune în pericol oamenii și animalul era ridicată”, a precizat acesta într-un comunicat.

El a mai spus că au fost luate în considerare și alte opțiuni, inclusiv mutarea morsei în altă parte, dar acestea au fost eliminate pentru că puneau în pericol bunăstarea morsei.