Atacul violent asupra lui Salman Rushdie este un complot al Statelor Unite, care „probabil că vor să răspândească islamofobia în lume", a afirmat duminică un ziar iranian, deși până acum nu a existat nicio reacție oficială din partea Republicii Islamice, transmite AFP.

Salman RushdieFoto: Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx / AP / Profimedia

Scriitorul britanic, condamnat la moarte printr-o fatwa iraniană din 1989, la un an după publicarea „Versetelor satanice", a fost înjunghiat de zece ori vineri în statul New York (nord-estul Statelor Unite), un atac care a indignat Occidentul, dar a fost salutat de extremiștii din Iran și Pakistan.

„Atacul a fost comis de un tânăr musulman care nu era născut când Salman Rushdie a scris cartea sa satanică și care a vrut să se răzbune pe el", a scris duminică cotidianul ultraconservator Javan.

Agresorul Hadi Matar, un american de origine libaneză în vârstă de 24 de ani, s-a născut la câțiva ani după publicarea „Versetelor satanice". Acest roman satiric este considerat de cei mai riguroși musulmani ca fiind o blasfemie la adresa Coranului și a profetului Mahomed.

Ziarul Javan vehiculează ipoteza unui complot pus la cale de americani: „Un alt scenariu este că Statele Unite vor probabil să răspândească islamofobia în lume", adaugă Javan.

Pentru cotidianul Kayhan, „atacul asupra lui Salman Rushdie a arătat slăbiciunea serviciilor secrete americane și a demonstrat că nici măcar măsurile stricte de securitate nu pot preveni atentatele".

„Atacul asupra lui Salman Rushdie dovedește, de asemenea, că nu este dificil să te răzbuni pe criminalii de pe teritoriul american. Acum (fostul președinte Donald) Trump și (fostul secretar de stat Mike) Pompeo se vor simți mai amenințați", a adăugat Kayhan.

Ziarul flutură astfel o amenințare la adresa acestor doi foști oficiali, care sunt „principalii autori ai asasinării generalului Qassem Soleimani", eliminat în timpul unui raid american în Irak în 2020. A fost șeful forțelor Qods, ramura de operațiuni externe a Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Iranului.

Autoritățile iraniene nu au reacționat până în prezent la tentativa de asasinare a scriitorului în vârstă de 75 de ani, care rămâne internat în spital în stare gravă.

„Nu văd mâna statului iranian în acest atentat, dar este cert că el va spori neîncrederea Statelor Unite față de Iran", a declarat pentru AFP Thierry Coville, expert în Iran și cercetător la Institutul de Relații Internaționale și Strategice (IRIS).