Guvernul din Sri Lanka a autorizat sâmbătă o navă de cercetare chineză să acosteze într-un mare port al insulei, în pofida preocupărilor Indiei care consideră că această navă i-ar putea spiona instalaţiile militare.

Nava chineza Yuanwang 5Foto: file / Avalon / Profimedia

Platforme online de monitorizare şi analiză a datelor maritime descriu nava Yuan Wang 5 drept o navă de cercetare şi studii, dar presa indiană scrie că aceasta ar fi de fapt o ambarcaţiune echipată pentru operaţiuni de spionaj, relatează sâmbătă agenția France Presse, preluată de Agerpres.

India este preocupată de influenţa crescândă a Chinei în Sri Lanka şi Oceanul Indian, zone pe care guvernul de la New Delhi le consideră sfere de influenţă ale sale.

Nava Yuan Wang 5 ar fi trebuit iniţial să ancoreze în portul Hambantota, care este gestionat de China, dar în urma protestelor indiene autorităţile de la Colombo au respins în mod repetat cererile navei de a i se permite intrarea în port.

În final, nava chineză a fost autorizată să rămână în portul Hambantota în perioada 16 - 22 august, „în spiritul bunei înţelegeri” cu China, mai ales că Sri Lanka are nevoie de ajutor economic internaţional, afirmă surse din MAE de la Colombo.

India avertizează cu privire la „orice implicaţii asupra securităţii şi intereselor sale economice”

Responsabili portuari locali au transmis că nava chineză se afla vineri seară la aproape o mie de kilometri sud-est de Sri Lanka şi se îndrepta spre portul Hambantota.

Acest port a fost concesionat Chinei pentru o perioadă de 99 de ani, după ce în anul 2017 Sri Lanka nu a avut fonduri pentru a plăti Beijingului ratele scadente ale creditului pe care acesta din urmă i l-a acordat pentru construirea portului.

Potrivit postului indian CNN-News18, Yuan Wang 5 este o navă de spionaj cu dublă întrebuinţare, folosită pentru monitorizarea spaţiului şi a sateliţilor şi mai ales pentru lansările rachetelor balistice intercontinentale.

Guvernul indian şi-a exprimat preocuparea, considerând că nava chineză i-ar putea spiona activităţile şi instalaţiile militare. MAE de la New Delhi a avertizat prin urmare cu privire la „orice implicaţii asupra securităţii şi intereselor economice ale Indiei, care va lua toate măsurile necesare pentru a şi le proteja”.