Dacă ați avea de ales, ce ați prefera: să mergeți pe Lună sau pe Marte? Această întrebare, pur teoretică pentru marea majoritate a oamenilor, are o rezonanță diferită pentru Jessica Watkins, un astronaut NASA, scrie AFP.

Jessica WatkinsFoto: NASA / Josh Valcarcel

"O să iau orice vine mai întâi", spune ea râzând într-un interviu în exclusivitate, în imponderabilitate, acordat AFP de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

În vârstă de 34 de ani, americanca are toată cariera în față și ar putea fi una dintre primele femei care să pună piciorul pe Lună în următorii ani. Misiunile spre Marte sunt mai îndepărtate, dar astronauții pot zbura și la 50 de ani.

Așadar, în fața acestei ipotetice alegeri, ea refuză să comenteze, susținând că ar fi "absolut încântată" dacă destinația ei "ar fi Luna sau Marte".

Între timp, primul său zbor în spațiu a intrat deja în istorie: a devenit prima femeie de culoare care a efectuat o misiune de lungă durată pe ISS, unde a petrecut deja mai mult de trei luni și va mai rămâne încă trei.

Misiunile Apollo au trimis pe Lună doar oameni albi. Prin urmare, NASA încearcă treptat să își îmbunătățească imaginea.

"Va fi un pas mare pentru agenție, pentru țară și chiar pentru lume", a declarat Jessica Watkins. "Reprezentarea contează. Este greu să devii ceea ce nu vezi."

"Sunt foarte recunoscătoare pentru cei care au venit înaintea mea, femeile de culoare și astronauții care au deschis calea pentru ca eu să fiu astăzi aici", a adăugat ea. "Acest lucru a fost important pentru mine."

Geolog de suflet

Născută în Maryland, în apropiere de capitala Washington, Jessica Watkins a crescut în Colorado înainte de a obține o diplomă în geologie în California. În calitate de bursier post-doctoral, a lucrat pentru NASA la roverul Curiosity, care a sărbătorit recent a 10-a aniversare pe Marte.

Această planetă i-a devenit foarte dragă. Americanca a publicat un studiu științific despre Marte în timp ce se afla pe orbita ISS.

"Geolog, om de știință, astronaut": aceasta este ordinea în care se descrie pentru podcastul AFP "On the edge".

Tânăra își amintește bine momentul care i-a declanșat pasiunea pentru geologia planetară, știința care studiază compoziția și formarea stelelor.

A fost unul dintre primele ei cursuri de geologie, despre agregarea de roci din ce în ce mai mari care duce la formarea unei planete. Acolo, "mi-am dat seama că asta este ceea ce vreau să fac pentru tot restul vieții mele și ce vreau să studiez", spune ea.

De aceea, ea spune că este "minunat" să "facă parte dintr-un efort de a face cu adevărat muncă de teren pe un alt corp planetar".

Succesorul programului Apollo, așa-numitul program Artemis, are ca obiectiv stabilirea treptată a unei prezențe umane durabile pe Lună, înainte de a o folosi ca punct de plecare pentru o călătorie spre Marte. O primă misiune fără echipaj uman va decola spre Lună la sfârșitul acestei luni.

Numele Jessicăi Watkins se regăsește pe lista celor 18 astronauți desemnați pentru Artemis, care sprijină programul, inclusiv activitatea lor la sol.

Oficial, toți astronauții "activi" (în prezent 42) au șanse egale de a fi selectați pentru a ajunge pe Lună.