Scriitori, politicieni, organizații și prieteni au postat mesaje de susținere pentru Salman Rushdie, unul dintre cele mai mari nume din lumea literară, care a fost înjunghiat vineri seară pe o scenă din New York.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre aceștia se numără scriitorul Stephen King, care l-a susținut pe Rushdie în timpul amenințărilor cu moartea. Atunci când un lanț de librării din SUA a vrut să retragă de la vânzare romanul „Versetele satanice”, King le-ar fi spus: "Dacă nu vindeți Versetele satanice, nu-l vindeți nici pe Stephen King", potrivit BBC.

„Ce fel de nemernic înjunghie un scriitor, oricum? Nenorocitule!”, a mai scris King.

„Este un om bun și strălucit și sper că este bine”, a scris și scriitorul Neil Gaiman care s-a declarat „șocat și îndurerat ” să vadă că prietenul său Salman Rushdie a fost atacat înainte de o conferință.

Scriitorul de origine afgană Khaled Hosseini, autorul romanului „Vânătorii de zmeie”, s-a declarat „îngrozit” de incident.

Consiliul Musulman al Marii Britanii condamnă atacul

Consiliul Musulman al Marii Britanii este cea mai recentă organizație care a condamnat atacul comis în SUA împotriva autorului Salman Rushdie.

"O astfel de violență este greșită, iar autorul trebuie adus în fața justiției", se arată într-un tweet.

Editura Penguin Random House, editorul lui Salman Rushdie, s-a alăturat condamnării atacului, descriindu-l drept un "atac public violent".

„Suntem profund șocați și îngroziți să auzim de atacul asupra lui Salman Rushdie... Condamnăm această agresiune publică violentă, iar gândurile noastre sunt alături de Salman și de familia sa în aceste momente dureroase”, a scris Markus Dohle, CEO Penguin Random House.

Voia să ajute scriitorii ucraineni

PEN America, o organizație care îi apără pe scriitorii din întreaga lume, s-a declarat, de asemenea, "șocată și îngrozită" să afle că Rushdie i-a scris vineri dimineață, oferindu-se "să ajute scriitorii ucraineni".

La rândul său, guvernatoarea Hochul a salutat "o persoană care a petrecut decenii spunând adevărul la putere... care s-a expus fără teamă în ciuda amenințărilor care l-au urmărit toată viața sa de adult".

Politicienii britanici condamnă atacul "îngrozitor

Boris Johnson s-a declarat „consternat că Sir Salman Rushdie a fost înjunghiat în timp ce îşi exercita un drept pe care nu ar trebui să încetăm niciodată să-l apărăm”, referindu-se la libertatea de expresie.

Parlamentarii britanici au reacționat la rândul lor la atacul asupra scriitorului britanic Salman Rushdie.

Candidatul conservator la șefia partidului, Rishi Sunak, a declarat că a fost "șocat" să audă de atacul asupra lui Rushdie, pe care l-a numit "un campion al libertății de exprimare și al libertății artistice".

Secretarul britanic pentru afaceri Kwasi Kwarteng s-a declarat "îngrozit" și a reiterat apelul de a "proteja scriitorii la fel de mult ca și scrisul".

Ministrul Culturii, Nadine Dorries, a condamnat atacul "oribil" asupra unui "gigant literar și unul dintre marii apărători ai libertății de exprimare".

Emmanuel Macron și-a promis vineri sprijinul pentru scriitorul Salman Rushdie, care a fost înjunghiat în gât în timp ce se pregătea să țină o conferință în statul New York, asigurând că "suntem acum, mai mult ca niciodată, alături de el", potrivit AFP.

"Timp de 33 de ani, Salman Rushdie a întruchipat libertatea și lupta împotriva obscurantismului. Ura și barbaria tocmai l-au lovit, laș", a declarat șeful statului francez pe Twitter, afirmând că "lupta lui este a noastră, universală".