Rusia ia în considerare cumpărarea monedelor unor țări "prietene", precum China, India și Turcia, pentru a le păstra în Fondul său național de bogăție (NWF), după ce și-a pierdut capacitatea de a cumpăra dolari sau euro din cauza sancțiunilor, a declarat banca sa centrală, potrivit Al Jazeera.

Banca Centrală a RusieiFoto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia

Banca a declarat că menține politica unui curs de schimb liber al rublei, dar a subliniat că este important să restabilească o regulă bugetară care redirecționează veniturile excedentare din petrol către fondul de rezervă al țării.

Într-un raport privind politica sa monetară pentru perioada 2023-2025, banca centrală a declarat că în prezent se discută diverse opțiuni privind modul de revenire la regula bugetară și de reaprovizionare a fondului de rezervă pentru zile negre, ținând cont de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei din cauza invaziei Ucrainei.

"Ministerul rus de Finanțe lucrează la posibilitatea de a implementa un mecanism operațional al mecanismului regulii bugetare pentru reaprovizionarea/cheltuiala NWF în monedele țărilor prietene (yuani, rupii, lire turcești și altele)", a adăugat aceasta.

--------------